VLÁČNÝ ŠTRŮDL S TVAROHEM A JABLEČNOU NÁDIVKOU

Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 1 sáček vanilkového cukru 250 ml vlažného mléka, 8 PL oleje, 1 plátek měkkého másla, 1 celé vejce, 2 žloutky, 1 PL zakysané smetany, nebo bílého jogurtu, ½ kostky čerstvého droždí, špetka soli. Suroviny na tvarohovou náplň: 2 kostky tvarohu, 3-4 PL moučkového cukru (dle chuti), 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky, ½ sáčku pudinkového prášku, špetka strouhané citronové kůry. Suroviny na jablkovou náplň: 250 g jablek, 50 g cukru-jemného krystalu, 1 vanilkový cukr, 1-2 PL horké vody, 1 PL rozinek předem naložených v rumu. Ostatní suroviny: 1 sáček vanilkového skořicového cukur, nebo 1 sáček vanilkového cukru, prášková skořice, sekané vlašské ořechy (nemusí být), strouhanka nebo drcené piškot, rozpuštěné máslo na potření závinů.
Postup přípravy
Postup-jablečná náplň:
Jablka pokrájená na plátky posypeme oběma cukry, zalijeme horkou vodou, kapkou rumu, v kterém jsme namáčeli rozinky a pod pokličkou mírně dusíme doměkka. Rozinky přidáme až nakonec. Hotovou nádivku ještě před plněním mírně vymačkáme.
Postup:
Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme na dva díly, které tence vyválíme.
Kvůli zachycení jablečné šťávy pláty jemně posypeme strouhankou, nebo drcenými piškoty a poklademe jablečnou náplní.
Podle chuti můžeme ještě jablkovou nádivku docukrovat, přidáme skořici i hrubě sekané vlašské ořechy.
Tvarohovou náplň, smíchanou ze všech předepsaných surovin, rozprostřeme podélně do úzkého pruhu na přední okraj plátu-ze strany, kde začneme rolovat.
Obě zavinuté nohavičky štrůdlu přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v rozehřáté troubě při teplotě 170-180 st. C zhruba půl hodiny. Dozlata upečené horké štrůdly můžeme ještě malinko potřít máslem. Necháme pod utěrkou vychladnout.
Přeji dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



























































