Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

BABIČČINY SKVĚLÉ - OPÉKANÉ ČESNEKOVÉ BRAMBORY

0.0
BABIČČINY SKVĚLÉ - OPÉKANÉ ČESNEKOVÉ BRAMBORY

Potřebné ingredience

Suroviny na jednu porci: 5-6 kusů středních brambor, sůl, 2 stroužky oloupaného česneku, slunečnicový olej, (Je dobré přidat o 1-2 brambory víc, protože musíme počítat s neodolatelným uzobáváním při opékání).

Postup přípravy

Tento snadný způsob úpravy brambor, který úspěšně připravuje v naší rodině babička, je velmi vhodný nejen v podobě přílohy k masu, ale i skvěle chutná jako samostatný pokrm.

Postup:
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kousky libovolných tvarů tak, aby se jejich plošky dobře opékaly. Vhodíme je do osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut do poloměkka.
Vidličkou vyzkoušíme měkkost předvařené brambory, která by měla mít konzistenci mezi měkkou a syrovou bramborou, ale ještě se nedá konzumovat. Rozhodně by neměla být měkká, nebo se rozpadat, to je velmi důležité, pro tuto přípravu.

Na sítku je necháme důkladně okapat a trochu osušit. Ideální je předvařit brambory předem a nechat je zcela vychládnout.

Mezi tím připravíme pánvičku-nejlépe s nepřilnavým dnem-malinko zakápneme olejem.
Až je trochu rozpálený, vhodíme brambory a opékáme po obou stranách, několikrát otáčíme.

Když začnou brambory zlátnout, na pánvičce je potřeme rozmačkaným česnekem s troškou soli
a opět je několikrát obrátíme. Aby česnek zavoněl, musí se s bramborou krátce orestovat.
(Pokud česnek přidáme hned na začátku opékání, spálil by se a na bramborách by mohly být od něj tmavé a hořké skvrnky).

Jak brambůrky získají zlatavou barvu, servírujeme-můžeme je malinko pokapat i rozpuštěným máslem-podle toho, jak kdo to má rád a je zvyklý. Třeba i posypat nakrájenou pažitkou, nebo petrželkou.

Přeji dobrou chuť.

Můj tip: Výborné jsou s tatarskou omáčkou, kečupem, s nakládanou okurkou, kápií, kukuřicí, zelným, hlávkovým, okurkovým nebo rajčátkovým salátem apod…

Když jsou brambory předvařené, ochutnáme, zda jsou dostatečně slané-případně tedy ještě dosolíme.

Zlatavé brambůrky můžeme také posypat krájenou pažitkou, nebo petrželkou. Na obrázku jsou přizdobené nakládanou okurkou.

Přeji dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

srneckova 27. 9. 2016, 10:02
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Simonkova74 26. 9. 2016, 13:59
(flower)
yarkal 28. 9. 2016, 12:22
@Simonkova74 (Y) (Y) (Y)
Simonkova74 25. 9. 2016, 0:34
(clamp) Bud zapekane nebo cesnekove, jsou stale vynikajici
yarkal 25. 9. 2016, 22:31
@Simonkova74 (Y) (Y)
bambus 12. 9. 2016, 14:30
Brambory s česnekem jím už skoro 40 let ,-) a milují je i moje děti.Jen já nevařím,ale rovnou plátky peču,ke konci zamíchám mačkaný česnek s troškou másla a dosolím (Y) (Y) (Y)Hned bych si dala (F)
yarkal 13. 9. 2016, 16:17
@bambus (Y) (Y)
P.A.V.L.A 8. 9. 2016, 21:40
(Y) (Y) (Y)
yarkal 11. 9. 2016, 10:23
@P.A.V.L.A (Y) (Y)
Nadys 2. 9. 2016, 13:45
(Y) (Y) (Y)
yarkal 9. 9. 2016, 20:28
@Nadys (Y) (Y)
laskonka333 1. 9. 2016, 20:46
(Y)
yarkal 9. 9. 2016, 16:55
@laskonka333 (Y) (Y)
českolipačka 30. 8. 2016, 7:48
děláme naprosto stejně a velmi často, je to lahůdka
yarkal 3. 9. 2016, 21:21
@českolipačka Souhlasím s Váni, že je to lahůdka, bylo škoda tyhle brambůrky zde nepřipomenout. (Y)
Simonkova74 29. 8. 2016, 21:51
(clamp) (clamp)
yarkal 8. 9. 2016, 18:36
@Simonkova74 (Y)
Evula.U 25. 9. 2016, 10:24
@yarkal (Y)
Evula.U 29. 8. 2016, 15:39
Hura, konecne neco dobreho po babicce. Ja neco podobneho delam primo v troube, spolecne s rybou Orata nebo Spigola, coz je zde specialita. Ale na panvicce fakt zkusim. (clamp)
yarkal 7. 9. 2016, 7:54
@Evula.U (Y) (Y)
Evula.U 10. 9. 2016, 14:53
@yarkal Zkusila jsem je konecne na panvicce, no proste, jinaci dobrota (L) (Y)
yarkal 12. 9. 2016, 14:25
@Evula.U (Y) (Y)
Evula.U 13. 9. 2016, 9:46
@yarkal Jarmilko, fakt dekuji za recept, musela jsem je znovu udelat, rodinka si je vyzadala (L) (L)
yarkal 18. 9. 2016, 19:38
@Evula.U To jsem moc ráda Evičko, že rodince chutnaly. (Y)
Evula.U 20. 9. 2016, 6:41
@yarkal Detem, coby priloha, nestacily, priste je budu muset udelat, jako hlavni chod (clamp)
yarkal 20. 9. 2016, 12:20
@Evula.U Brambůrky jako hlavní chod a spousta zeleninového salátu-ňamka. A pozdravuji Vaše dětičky paní Evičko. (Y) (Y)
Evula.U 24. 9. 2016, 6:58
@yarkal Moje deti jsou jedlici, zadny problema se zeleninou nebo salaty, Takze dekuji za radu (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie