(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
BABIČČINY SKVĚLÉ - OPÉKANÉ ČESNEKOVÉ BRAMBORY
Potřebné ingredience
Suroviny na jednu porci: 5-6 kusů středních brambor, sůl, 2 stroužky oloupaného česneku, slunečnicový olej, (Je dobré přidat o 1-2 brambory víc, protože musíme počítat s neodolatelným uzobáváním při opékání).
Postup přípravy
Tento snadný způsob úpravy brambor, který úspěšně připravuje v naší rodině babička, je velmi vhodný nejen v podobě přílohy k masu, ale i skvěle chutná jako samostatný pokrm.
Postup:
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kousky libovolných tvarů tak, aby se jejich plošky dobře opékaly. Vhodíme je do osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut do poloměkka.
Vidličkou vyzkoušíme měkkost předvařené brambory, která by měla mít konzistenci mezi měkkou a syrovou bramborou, ale ještě se nedá konzumovat. Rozhodně by neměla být měkká, nebo se rozpadat, to je velmi důležité, pro tuto přípravu.
Na sítku je necháme důkladně okapat a trochu osušit. Ideální je předvařit brambory předem a nechat je zcela vychládnout.
Mezi tím připravíme pánvičku-nejlépe s nepřilnavým dnem-malinko zakápneme olejem.
Až je trochu rozpálený, vhodíme brambory a opékáme po obou stranách, několikrát otáčíme.
Když začnou brambory zlátnout, na pánvičce je potřeme rozmačkaným česnekem s troškou soli
a opět je několikrát obrátíme. Aby česnek zavoněl, musí se s bramborou krátce orestovat.
(Pokud česnek přidáme hned na začátku opékání, spálil by se a na bramborách by mohly být od něj tmavé a hořké skvrnky).
Jak brambůrky získají zlatavou barvu, servírujeme-můžeme je malinko pokapat i rozpuštěným máslem-podle toho, jak kdo to má rád a je zvyklý. Třeba i posypat nakrájenou pažitkou, nebo petrželkou.
Přeji dobrou chuť.
Můj tip: Výborné jsou s tatarskou omáčkou, kečupem, s nakládanou okurkou, kápií, kukuřicí, zelným, hlávkovým, okurkovým nebo rajčátkovým salátem apod…
Postup:
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kousky libovolných tvarů tak, aby se jejich plošky dobře opékaly. Vhodíme je do osolené vroucí vody a vaříme asi 5 minut do poloměkka.
Vidličkou vyzkoušíme měkkost předvařené brambory, která by měla mít konzistenci mezi měkkou a syrovou bramborou, ale ještě se nedá konzumovat. Rozhodně by neměla být měkká, nebo se rozpadat, to je velmi důležité, pro tuto přípravu.
Na sítku je necháme důkladně okapat a trochu osušit. Ideální je předvařit brambory předem a nechat je zcela vychládnout.
Mezi tím připravíme pánvičku-nejlépe s nepřilnavým dnem-malinko zakápneme olejem.
Až je trochu rozpálený, vhodíme brambory a opékáme po obou stranách, několikrát otáčíme.
Když začnou brambory zlátnout, na pánvičce je potřeme rozmačkaným česnekem s troškou soli
a opět je několikrát obrátíme. Aby česnek zavoněl, musí se s bramborou krátce orestovat.
(Pokud česnek přidáme hned na začátku opékání, spálil by se a na bramborách by mohly být od něj tmavé a hořké skvrnky).
Jak brambůrky získají zlatavou barvu, servírujeme-můžeme je malinko pokapat i rozpuštěným máslem-podle toho, jak kdo to má rád a je zvyklý. Třeba i posypat nakrájenou pažitkou, nebo petrželkou.
Přeji dobrou chuť.
Můj tip: Výborné jsou s tatarskou omáčkou, kečupem, s nakládanou okurkou, kápií, kukuřicí, zelným, hlávkovým, okurkovým nebo rajčátkovým salátem apod…
Když jsou brambory předvařené, ochutnáme, zda jsou dostatečně slané-případně tedy ještě dosolíme.
Zlatavé brambůrky můžeme také posypat krájenou pažitkou, nebo petrželkou. Na obrázku jsou přizdobené nakládanou okurkou.
Přeji dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
srneckova
(upraveno)
27. 9. 2016, 10:02
Simonkova74
(upraveno)
26. 9. 2016, 13:59
yarkal
(upraveno)
28. 9. 2016, 12:22
@Simonkova74
Simonkova74
(upraveno)
25. 9. 2016, 0:34
Bud zapekane nebo cesnekove, jsou stale vynikajici
yarkal
(upraveno)
25. 9. 2016, 22:31
@Simonkova74
bambus
(upraveno)
12. 9. 2016, 14:30
Brambory s česnekem jím už skoro 40 let a milují je i moje děti.Jen já nevařím,ale rovnou plátky peču,ke konci zamíchám mačkaný česnek s troškou másla a dosolím Hned bych si dala
yarkal
(upraveno)
13. 9. 2016, 16:17
@bambus
P.A.V.L.A
(upraveno)
8. 9. 2016, 21:40
yarkal
(upraveno)
11. 9. 2016, 10:23
@P.A.V.L.A
Nadys
(upraveno)
2. 9. 2016, 13:45
yarkal
(upraveno)
9. 9. 2016, 20:28
@Nadys
laskonka333
(upraveno)
1. 9. 2016, 20:46
yarkal
(upraveno)
9. 9. 2016, 16:55
@laskonka333
českolipačka
(upraveno)
30. 8. 2016, 7:48
děláme naprosto stejně a velmi často, je to lahůdka
yarkal
(upraveno)
3. 9. 2016, 21:21
@českolipačka
Souhlasím s Váni, že je to lahůdka, bylo škoda tyhle brambůrky zde nepřipomenout.
Simonkova74
(upraveno)
29. 8. 2016, 21:51
yarkal
(upraveno)
8. 9. 2016, 18:36
@Simonkova74
Evula.U
(upraveno)
25. 9. 2016, 10:24
@yarkal
Evula.U
(upraveno)
29. 8. 2016, 15:39
Hura, konecne neco dobreho po babicce. Ja neco podobneho delam primo v troube, spolecne s rybou Orata nebo Spigola, coz je zde specialita. Ale na panvicce fakt zkusim.
yarkal
(upraveno)
7. 9. 2016, 7:54
@Evula.U
Evula.U
(upraveno)
10. 9. 2016, 14:53
@yarkal
Zkusila jsem je konecne na panvicce, no proste, jinaci dobrota
yarkal
(upraveno)
12. 9. 2016, 14:25
@Evula.U
Evula.U
(upraveno)
13. 9. 2016, 9:46
@yarkal
Jarmilko, fakt dekuji za recept, musela jsem je znovu udelat, rodinka si je vyzadala
yarkal
(upraveno)
18. 9. 2016, 19:38
@Evula.U
To jsem moc ráda Evičko, že rodince chutnaly.
Evula.U
(upraveno)
20. 9. 2016, 6:41
@yarkal
Detem, coby priloha, nestacily, priste je budu muset udelat, jako hlavni chod
yarkal
(upraveno)
20. 9. 2016, 12:20
@Evula.U
Brambůrky jako hlavní chod a spousta zeleninového salátu-ňamka. A pozdravuji Vaše dětičky paní Evičko.
Evula.U
(upraveno)
24. 9. 2016, 6:58
@yarkal
Moje deti jsou jedlici, zadny problema se zeleninou nebo salaty, Takze dekuji za radu