VÝBORNÝ MEDOVNÍK S NÁPLNĚMI ZE SALKA
Potřebné ingredience
Suroviny na medové těsto: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 vejce, 4 polévkové lžíce medu, 1 PL octa, 2 kávové lžičky jedlé sody. Suroviny na bílý a karamelový krém ze Salka: 2 kostky másla (2x250 g), 1 plechovka kondenzovaného bílého slazeného mléka, 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka (všechny suroviny musí mít stejnou-nejlépe pokojovou teplotu). Ostatní suroviny: 100 g strouhaných vlašských ořechů 100 g strouhaného perníku z upečených odřezků těsta. Suroviny na rozvar (sirup) pro potírání placek: 1 deci převařené vody, 1 lžička rumu a 1 lžička cukru.
Postup přípravy
Postup-oba krémy:
Každou kostku másla samostatně vyšleháme do pěny a postupně přidáme kondenzované mléko.
Můžeme zašlehat i pár kapek rumu.
Vznikne nám bílý a karamelový krém, který před plněním uložíme do ledničky vychladit.
Postup-těsto:
Nad horkou vodní lázni necháme za stálého míchání spojit máslo, med, cukr a ocet.
Pak do tekuté směsi přidáme celá vejce a nakonec jedlou sodu s hladkou moukou.
Všechny suroviny dobře vymícháme do hladkého těsta, z kterého pak postupně vyválíme 5-6 tenkých plátů. Ty vykrojíme podle dortové formy o průměru 23 cm do kulatého tvaru-odřezky rovněž zužitkujeme a vše naskládáme na pečící papíry. Pláty i odřezky pečeme při teplotě 175 stupňů 4-5 minut.
Dokončení:
Každou placku nejdříve potřeme rozvarem-můžeme po obou stranách, pak potřeme střídavě krémy, velmi jemně posypeme směsí strouhaného perníku a mletých ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky.
Krémem potřeme i celý povrch včetně boků a zbývajícími ořechy i perníkem hojně posypeme. Medovník vložíme do dortové formy, přikryjeme fólií, lehce zatížíme a necháme v chladu 24, nejlépe 48 hodin zaležet.
Přeji dobrou chuť.
Na obrázku je tence vyválený plát těsta, již vykrojený podle dortové formy, v které pak bude naplněný medovník uložený v ledničce. Odřezané části těsta rovněž upečeme a nastrouháme.
Od pečení nelze moc odbíhat. Za 4-5 minut je hotovo, proto je vhodné všechny pláty předem nachystat na pečící papíry a pak už jen postupně péct.
Výsledkem jsou pak tmavě zlaté a voňavé korpusy.
Zkontrolujeme tvar a přebytky odřízneme tak, aby se každá placka vešla do uzavřené formy.
Upečené pláty jsou tvrdkavé a prozatím nepoddajné. Ale díky sirupu a krému během uložení v ledničce celý medový dortík krásně zjemní a prolne všemi chutěmi.
Hotový a zaležený medovník můžeme pokropit čokoládovou polevou, s kterou velmi dobře chuťově ladí. Na fotografii je dortík z poloviční dávky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé