Kváskový chléb se sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 90 g hladké pšeničné mouky, 120 g vody, menší lžíce aktivního kvásku (z lednice); * DÁLE DO TĚSTA: 310 g hladké pšeničné mouky, 50 g celozrnné mouky (pšeničné, žitné nebo špaldové), 200 g vody, 9 g soli, 100 - 150 g sušených rajčat naložených v oleji (pevnějších, nerozbředlých), olivový olej na vymazání mísy (a případně na pomazání rukou, pokud bude zpočátku těsto hodně lepivé)
Postup přípravy
- níže můj postup na menší bochník o váze cca 800 g
1. den (12-16 hodin předem) rozkvasit kvásek - všechny suroviny na kvásek smísit, přikrýt a nechat kvasit.
2. den - dokončení (těsto je možné nechat umíchat v pekárně).
Oba druhy mouky smíchat s vodou - míchat jen aby se mouka spojila s vodou, přikrýt a nechat 30-60 minut odpočívat.
Rajčata nechat na cedníku okapat a pokrájet na proužky.
Do mísy se směsí mouky a vody přidat kvásek + sůl a hníst, až těsto bude hladké a bude se lehce odlepovat od stěn mísy.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přidat pokrájená rajčata a opatrně je zapřekládat do těsta.
Větší mísu vymazat olivovým olejem, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny. Během kynutí v míse těsto 3x přeložit po 30 minutách - opatrně, aby rajčata zůstala uvnitř těsta a neprorazila na povrch.
Těsto z mísy vyklopit na pomoučněný vál, vytvarovat do bochníku, přendat do ošatky a nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny (nebo 10-14 hodin v lednici).
Koncem kynutí rozpálit troubu i s plechem na 250°C.
Chléb vyklopit z ošatky (případně na povrchu naříznout), vsadit na rozpálený plech a hned dát péct do trouby.
Péct 10 minut, poté snížit teplotu na 230 °C a dopékat dalších cca 30 minut.
1. den (12-16 hodin předem) rozkvasit kvásek - všechny suroviny na kvásek smísit, přikrýt a nechat kvasit.
2. den - dokončení.
Oba druhy mouky smíchat s vodou - míchat jen aby se mouka spojila s vodou, přikrýt a nechat 30-60 minut odpočívat.
Rajčata nechat na cedníku okapat a pokrájet na proužky.
Do mísy se směsí mouky a vody přidat kvásek + sůl a hníst, až těsto bude hladké a bude se lehce odlepovat od stěn mísy.
Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přidat pokrájená rajčata a opatrně je zapřekládat do těsta.
Větší mísu vymazat olivovým olejem, dát do ní těsto a nechat kynout cca 2 hodiny. Během kynutí v míse těsto 3x přeložit po 30 minutách - opatrně, aby rajčata zůstala uvnitř těsta a neprorazila na povrch.
Těsto z mísy vyklopit na pomoučněný vál a vytvarovat do bochníku.
Těsto přendat do ošatky.
Nechat kynout při pokojové teplotě 2-3 hodiny (nebo 10-14 hodin v lednici).
Chléb vyklopit z ošatky (případně na povrchu naříznout), vsadit na rozpálený plech a hned dát péct do trouby.
Péct 10 minut, poté snížit teplotu na 230 °C a dopékat dalších cca 30 minut.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé