LINECKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČEK S ČERSTVÝM OVOCEM

Potřebné ingredience
Suroviny na linecké těsto: 300 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku na pečení, 200 g másla, 100 g cukru, 2 žloutky. Suroviny na tvarohovou náplň: 2 vaničky tvarohu, 5-6 PL moučkového cukru (podle chuti), 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku vanilkového pudinku, 2 žloutky, citronová strouhaná kůra. Ostatní suroviny: Sezónní čerstvé ovoce, džem na potření (nemusí být), 1 lžíce plátků mandlí.
Postup přípravy
Postup-tvarohová náplň:
Tvaroh, oba cukry, pudink a žloutky spojíme do hladkého krému-strouhaná citronová kůra by rozhodně neměla chybět.
Postup-linecké těsto:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, zabalíme do potravinářské fólie a na hodinku dáme do ledničky odpočinout.
Dokončení:
Nakonec z těsta vyválíme plát do tvaru zvolené formy s přesahujícími okraji těsta, které vytvarujeme podle vlastní fantazie. Vložíme do formy s pečícím papírem, přidáme tvarohovou směs, přes kterou přeložíme tvarované okraje lineckého těsta ke středu koláče (viz foto) a dáme upéct.
Můj tip: Pro tento moučník plněný tvarohem můžeme zvolit výrazněji zbarvené ovoce: Švestky, borůvky, ostružiny, jahody, maliny, višně, třešně-jako je to v tomto případě-apod.
Přeji dobrou chuť.

Obrázek hotového koláčku.

Postup-těsto vyválíme na kulatý plát a vložíme do formy s papírem. Dno koláče můžeme potřít /ale nemusíme/ džemem z podobného ovoce, které budeme přidávat na povrch koláčku. Pak teprve vlijeme tvarohovou náplň.

Přesahující okraje lineckého těsta vytvarujeme podle své fantazie a pak je přeložíme směrem ke středu koláče.

Tvarohový střed koláče poklademe čerstvým ovocem a pečeme při teplotě 180 st. C. asi 40 minut.

Upečený koláček se zlatavými okraji necháme vychládnout a několik hodin zaležet, aby dostatečně zvláčněl a prolnul tvarohovo-ovocnou chutí i vůní.

Moučník před podáváním jemně pocukrujeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým.

Pohled na rozkrojený koláček.

Vykrojený dílek.

Foto celého, ještě nepocukrovaného koláče.

Detail.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
























































