LEVANDULOVÝ SIRUP

Potřebné ingredience
miska levandulových květů, 1 citron, 3 kousky celé skořice, 3kg cukru, 3 litry vody, kyselina citronová 50g
Postup přípravy

Natrháme misku levandule

volně naplníme velkou sklenici, přidáme nakrájený citron a skořici vcelku

Pak zalejeme převařenou vodou a přisypeme kyselinu citronovou - voda se krásně zbarví - zfialoví...

Necháme vyluhovat do druhého dne - ne na přímém slunci, v pokojové teplotě.

Další den vše přecedíme přes plínku nebo přes plátýnko a dobře vymačkáme do velkého hrnce, případně doplníme vodu tak, abychom dohromady měli 3 litry levandulového výluhu v hrnci.

Do hrnce přisypeme 3 kg cukru krystalu / krupice a zahříváme, občasným mícháním necháme zcela rozpustit...

Do hrnce vložíme zavařovací teploměr a kontrolujeme - teplota by neměla přesáhnout 85 stupňů, hlavně nemá přejít varem, chuť i vůně by se změnily...

Ještě horký sirup co nejdříve naléváme do dobře vymytých skleněných lahví až po okraj, abychom zamezili přístupu vzduchu, víčka se krásně chytnou, pokud láhev na chvilku převrátíme dnem vzhůru a navíc zamezíme množení plísní, takže si zaručíme trvanlivost...

Z jedné dávky vyrobíme zhruba 7 sirupových sklenic...Krásné letní dny ovoněné levandulí :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu














































