PESTRÁ ROLÁDA SE SMETANOVOU NÁPLNÍ S MASCARPONE
Potřebné ingredience
Suroviny na korpus: 4 celá vejce, 150 g krystalového cukru, 150 g hladké mouky, 1 PL práškového kakaa, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva. Suroviny na náplň: 250 g mascarpone, 2 PL moučkového cukru, 250 g smetany ke šlehání, 1 balíček ztužovače do šlehačky.
Postup přípravy
Postup-náplň:
Nejdříve v misce zvlášť rozmícháme krém mascarpone s cukrem, pak ušleháme smetanu se ztužovačem a obojí lehce smícháme dohromady (do náplně je možno přidat i tvaroh, nebo zakysanou smetanu).
Postup-roláda:
Rozehřejeme troubu na 180 st. C.
V misce rozšleháme celá vejce s cukrem do pěny a postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Až je těsto hladké, oddělíme z něj asi 5-6 polévkových lžic do zdobícího sáčku a na plechu s papírem utvoříme zvolený vzoreček, který si na spodní stranu papíru můžeme předmalovat. Pečeme v rozehřáté troubě asi 3 minuty.
Do zbytku světlého těsta přidáme 1 PL kakaa, vymícháme do hladka a tímto kakaovým těstem zalijeme předpečený světlý vzoreček na plechu-viz obrázek. Dopékáme při teplotě 180 st.C zhruba 15 minut.
Upečený plát ještě horký srolujeme, po krátké chvilce rozrolujeme a necháme vychladnout.
Dokončení:
Roládový korpus před plněním můžeme pro dospělé strávníky postříkat kávou s rumem, samotným rumem nebo různými oblíbenými destiláty i likéry. Pro děti použijeme ovocnou šťávu, džus apod.
Plát lze před naplněním slabě natřít jahodovou marmeládou (není to ale nutné). Pak ho pokryjeme krémem, srolujeme a zabalíme nejlépe do potravinové průhledné fólie.
Roládu necháme několik hodin v ledničce zaležet.
Přeji dobrou chuť.
Upečená, naplněná, stočená a zaležená roláda.
Po krátkém zapečení světlého vzorovaného těsta, rozprostřeme na něj po celé ploše stejnoměrně kakaovou hmotu a dáme dopéct.
Když upečený plát vyndáme z trouby, dáme ho na pracovní desku minutku „vydýchat“. Pak ho ještě horký i s papírem na 5 minut /víc ne/ volně a lehce zavineme zhruba do tří čtvrtin plátu-není třeba ho rolovat až do konce, upečené těsto si stáčený tvar "pamatuje". Po rozvinutí na straně vzorečku velmi opatrně odstraníme
zapečený papír a roládový korpus necháme vychladnout.
Naplněnou a stočenou roládu necháme v potravinové fólii odležet pár hodin v ledničce.
Foto nakrojené pestré roládky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé