(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
Tunel s mascarpone krémem a jahodami
Potřebné ingredience
Korpus: 3 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g polohrubé mouky, 1 PL oleje. Krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 2 vrchovaté PL cukru moučka, několik PL mixovaných jahod, 3 želatinové plátky, 1 lžička citronové šťávy. Dále: 4 – 6 jahod, 70 g bílé čokolády, malý kousek 100% tuku, zdobení.
Postup přípravy
Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, stěrkou vmícháme olej a prosátou mouku. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (10 minut).
Z vychladlého korpusu stáhneme papír, přiložíme formu na srnčí hřbet a odřízneme podle ní vrchní díl tunelu. Formu vyložíme potravinovou fólií a zbývajícím korpusem, který upravíme do formy, případně odřízneme přečnívající kousek.
Tekutou smetanu smícháme s mascarpone a cukrem a vyšleháme na nejnižším stupni do krému. Želatinové plátky zalijeme 3 lžícemi studené vody a po 10 minutách za stálého míchání na mírném ohni rozpustíme. Do želatiny vmícháme 2 lžíce mixovaných jahod, vše za stálého míchání vlijeme do krému, přidáme další mixované jahody, případně přikyselíme citronovou šťávou. Krémem naplníme polovinu formy, do středu naskládáme jahody, doplníme krémem, přiložíme plát korpusu, přikryjeme fólií a v ledničce necháme zatížené aspoň půl dne ztuhnout.
Tunel vyklopíme na tác, odstraníme fólii, polijeme čokoládou a dozdobíme. Necháme ztuhnout.
(Krému mi trochu zbylo. Hodí se i na cupcakes nebo na pohár.)
Z vychladlého korpusu stáhneme papír, přiložíme formu na srnčí hřbet a odřízneme podle ní vrchní díl tunelu. Formu vyložíme potravinovou fólií a zbývajícím korpusem, který upravíme do formy, případně odřízneme přečnívající kousek.
Tekutou smetanu smícháme s mascarpone a cukrem a vyšleháme na nejnižším stupni do krému. Želatinové plátky zalijeme 3 lžícemi studené vody a po 10 minutách za stálého míchání na mírném ohni rozpustíme. Do želatiny vmícháme 2 lžíce mixovaných jahod, vše za stálého míchání vlijeme do krému, přidáme další mixované jahody, případně přikyselíme citronovou šťávou. Krémem naplníme polovinu formy, do středu naskládáme jahody, doplníme krémem, přiložíme plát korpusu, přikryjeme fólií a v ledničce necháme zatížené aspoň půl dne ztuhnout.
Tunel vyklopíme na tác, odstraníme fólii, polijeme čokoládou a dozdobíme. Necháme ztuhnout.
(Krému mi trochu zbylo. Hodí se i na cupcakes nebo na pohár.)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jansam
(upraveno)
29. 1. 2017, 8:54
plamenek
(upraveno)
12. 6. 2016, 20:53
Překrásný.
spero
(upraveno)
13. 6. 2016, 17:59
@plamenek
Děkuji. Hlavně dobrý.
zdenka54
(upraveno)
12. 6. 2016, 17:52
Ivance za skvělé recepty a ochotu mi radit
zdenka54
(upraveno)
19. 6. 2016, 17:05
Teda Ivanko,ty Vaše recepty můžou jít rovnou na výstavu v sobotu máme oslavu ,tak tunel zkusím udělat,ale nevím,nevím......nejsem zrovna 2x zručná ještě jsem nikdy nedělala z plátkové želatiny,jakou značku kupujete a kde?Děkuju
českolipačka
(upraveno)
12. 6. 2016, 19:50
@zdenka54
želatina v plátcích od Oetkera je na půl litru tekutiny celkem. Plátky namočíte do pár lžic vody a po 10ti minutách zlehka zahřejete do rozpuštění. K rozpuštěné schládlé želatině přidáte nejdřív 5 lžic krému a zamícháte a teprve pak toto přidáte do zbytku krému, kdybyste dala jen samotnou želatinu do celého krému, tak by se srazil. Je pravda, že je drahá, těch 6 plátků stojí 28 v Kaufu...Já jsem se naučila používat sypkou želatinu od Labety v zeleném sáčku a ta je za 11,-, postupuji stejně, jen je na 3/4 litru tekutiny či krému...
spero
(upraveno)
8. 6. 2016, 22:50
@zdenka54
Zdeničko, toho tunelu se nebojte, je to úplně lehké. Želatiny jsou různé, ale plátkovou jsem ještě nikde neviděla jinou než Dr. Oetker. Kupuji ji v Kauflandu, Albertu, Bille, mají ji všude, občas bývá i v akci, jinak je dost drahá, kolem 27 korun. V balíčku je 6 plátků. Řiďte se návodem na sáčku. Tak Vám přeji úspěšné pečení. Ivana
Nadys
(upraveno)
7. 6. 2016, 9:11
a zase nádhera , vyzkouším
spero
(upraveno)
7. 6. 2016, 21:08
@Nadys
Děkuji Naděnko. Tak ať vám chutná.
laskonka333
(upraveno)
6. 6. 2016, 21:24
jej to je roztomilé
spero
(upraveno)
6. 6. 2016, 21:37
@laskonka333
Soničko, děkuji. Tunely já dělám ráda. Jsou jednoduché na přípravu a docela dobře vypadají, návštěvám se vždycky líbí a hlavně chutnají.
Evík 11
(upraveno)
6. 6. 2016, 13:07
spero
(upraveno)
6. 6. 2016, 21:20
@Evík 11
Evičko, díky. Zdravím Tě.
kellystova
(upraveno)
6. 6. 2016, 8:53
Ivanko, děkuji ti za všechny úžasné a perfekní recepty . Díky za tvůj čas, který napsání tak dokonalých receptů věnuješ a podělíš se o ně s ostatními
spero
(upraveno)
6. 6. 2016, 21:22
@kellystova
Vladěnko, já Ti děkuji za zájem.