PLNĚNÁ ZAPÉKANÁ RAJČÁTKA S RÝŽÍ A BAZALKOU
Potřebné ingredience
Suroviny: Rajská jablíčka-podle počtu porcí. Suroviny na náplň: 1-2 polévkové lžíce velkozrnné rýže určené na saláty (1-2 PL rýže do jednoho rajčete), olej, sůl, 1 stroužek česneku, petržel, bazalka. Suroviny-šťáva na podlití: 1 deci rajské šťávy, ½ deci vody, pár kapek oleje, sůl.
Postup přípravy
Postup:
Rajčata vydlabeme, naplníme nádivkou a upečeme-viz obrázkový postup.
Upečená plněná rajčátka necháme alespoň hodinu po vytažení z trouby vychladnout a odležet.
Přeji dobrou chuť.
V menším plíšku je připraveno 6 středně velkých rajčat.
Omytým rajčatům odřízneme vršek, vydlabeme vnitřek, který nakrájíme na malé kousky a odložíme do misky.
Do misky s vydlabanou rajčatovou dření přidáme jemně nařezanou bazalku s petrželí, posekaný česnek, sůl, zakápneme olejem, dochutíme solí a promícháme. Pokud budeme chtít náplň s parmezánem, vynecháme česnek.
K náplni přidáme nevařenou rýži v poměru 1-2 PL na jedno rajče (záleží na jeho velikosti) a trochu šťávy na podlití.
Vydlabaná rajčata nejdříve uvnitř malinko osolime a přidáme kapičku oleje. Pak je naplníme připravenou plňkou i se šťávou, přikryjeme odříznutými vršky a vložíme do plíšku.
Zbytek nádivky přidáme na pekáč k rajčatům, podlijeme připravenou šťávou, kterou pokapeme i naplněná rajčátka. Vše by mělo být dobře dosolené a neměl by chybět olej. Aby rýže uvnitř rajčátek dobře nasákla šťávou, necháme ještě před pečením vše aspoň půl hodiny zaležet.
Pečeme zhruba 30-40 minut při teplotě trouby 170 st.C a průběžně rajčátka podléváme vypékanou šťávou.
Zapečená rajčátka podáváme na zelených bylinkách nebo čerstvém salátu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé