DVOJBAREVNÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM A OŘÍŠKY-SKVĚLÝ
Potřebné ingredience
Suroviny na světlé linecké těsto: 300 g hladké mouky 150 g studeného másla, špetka soli, 100 g jemného krystalového cukru, 1 celé vejce, 1 žloutek. Suroviny na tmavé těsto: 235 g hladké mouky, 15 g tmavého kakaa, 150 g studeného másla, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 2 žloutky. Tvarohová směs: 250 g tvarohu (balené i ve vaničce), ½ sáčku vanilkového pudinku, 1-2 polévkové lžíce moučkového cukru (osladíme podle své chuti), 1 sáček vanilkového cukru, 1 kelímek zakysané smetany, 1 vejce, 1/2 tabulky nasekané oříškové čokolády, 1 lžička strouhané citronové kůry, 1 lžička strouhané pomerančové kůry, kostičky z jedné oloupané hrušky, 1 lžička rumu. Ostatní suroviny-na posypání mřížky: 1/2 tabulky hrubě nasekané oříškové čokolády , malá hrst nasekaných lískových oříšků.
Postup přípravy
Postup:
Obě těsta rychle zpracujeme, zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v ledničce odležet.
Potom z obou těst odebereme malou část na mřížku, zbytek vyválíme a vložíme do máslem vymazané formy. Kombinaci barev koláče si zvolíme, jak se nám líbí. Třeba světlé dno a boky tmavé, nebo naopak. Těsta ale také můžeme střídavě do formy po kouskách namačkat.
Formu vyloženou těstem pak naplníme tvarohovou směsí, kterou jsme si předem připravili ze všech předepsaných surovin. Nakonec povrch ozdobíme rovněž dle naší fantazie. V našem případě je moučník pokrytý mřížkou v kombinaci tmavých a světlých pruhů a posypaný nasekanými lískovými oříšky i s oříškovou čokoládou.
Mřížkový koláč pečeme asi 30 minut při teplotě 180 st. C., který pak po vychládnutí necháme pár hodin zaležet.
Přeji dobrou chuť.
Dílek koláčku.
Postup - těsto vložené do formy a naplněné tvarohovou směsí.
Moučník již nachystaný k upečení.
Čerstvě upečený koláč.
Linecký koláč je skvělý zaležený.
Foto hotového a naporcovaného koláčku.
Nasekané oříšky i s čokoládou na mřížce udělají parádu.
Pěkný detail.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé