ZAPÉKANÉ BRAMBOROVÉ PYRÉ SE ŠUNKOU A SÝREM - VÝTEČNÉ
Potřebné ingredience
Suroviny-bramborové pyré: 1 kg uvařených brambor ve šlupce, sůl, 2 vejce, 25 g másla, 2 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce parmezánu. Ostatní suroviny: 100-150 g plátků šunky (nebo jiné uzeniny), 100-150 g měkčího sýru, který po vychládnutí pyré neztuhne (možno i zauzený) 2 plátky másla, hrst strouhanky.
Postup přípravy
Postup:
Brambory uvaříme ve slané vodě i se šlupkou. Ještě horké oloupeme, rozmačkáme, přidáme sůl, máslo s olejem, parmezán a nakonec vejce-směs dobře promícháme.
Do máslem vymazané formy (kdo chce, může ještě vysypat strouhankou) rozprostřeme polovinu bramborové směsi, kterou pokryjeme plátky sýru a plátky nebo kostičkami šunky.
Dodáme zbytek brambor, nahoru pak poklademe kousíčky másla, jemně posypeme strouhankou a upečeme do zlatova. Pyré se dá konzumovat teplé, vlažné i studené, nejchutnější je vlažné.
Přeji dobrou chuť.
Pěkná porce pyré, která dobře drží tvar, pokud se nepřidává žádné mléko.
Postup-uvařené, horké, oloupané a pomačkané brambory spojíme s ostatními surovinami.
Bramborovou směs rozdělíme na spodní a vrchní část, mezi kterou rozprostřeme šunku se sýrem. Kdo bude chtít pyré bezmasé, šunku nebo jinou uzeninu jednoduše vynechá.
Šunkovo-sýrovou náplň také můžeme do bramborové směsi zamíchat.
Nakonec povrch poklademe kousky másla a jemně poprášíme strouhankou.
Pečeme asi 30 minut při teplotě 180 st. C. Pokud budeme péct v pekáčku, dávka surovin postačí na rozměr 20x30 cm.
A máme upečeno. Díky strouhance se vytvořila na upečeném pyré tmavě zlatavá kůrka.
„Bramborový koláč“ z pyré nejlépe chutná vlažný.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé