Medové ořechové řezy - medřech
Potřebné ingredience
Těsto: 450 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 180 g tuku (máslo, Hera), 3 polévkové lžíce medu, 2 celá vejce, rovná lžíce jedlé sody a vrchovatá lžíce skořice Ořechová směs: 300 g vlašských ořechů nahrubou nasekaných, 100 g másla, 3 pol. lžíce medu 50 g cukru krupice.Krém - 600 ml mléka, 2 vanilkové či karamelové pudinky, 1 vanilkový cukr, 2 polévkové lžíce krupicového cukru, 150 g másla, 2 polévkové lžíce moučkového cukru (nebo víc či míň, záleží jak chcete mít krém sladký), lžíce kávy (jemně mleté, nespařené) a 2 lžíce kávového rumu
Postup přípravy
Ořechová směs - na pánvi rozpustím máslo, med a cukr a vmíchám nahrubo posekané ořechy a promíchám.
Z těsta vyválím přímo na pečícím papíru dvě stejné placky na velký plech ... na jednu placku rozetřu vlažnou ořechovou směs, placky upeču předehřáté troubě (180 stupňů) do zrůžovění, mně to trvá 12 až 15 minut
Krém - z mléka, vanilkového cukru, pudinků a 2 lžic krupicového cukru uvařím hustý pudink, který nechám vychladit. V robotu našlehám máslo s moučkovým cukrem, přidám jemně mletou kávu a rum ...postupně zašlehám uvařený vychlazený pudink a vyšlehám krásný krém
Sestavení moučníku je jednoduché ....na dolní placku (to je ta bez ořechů) rozetřu krém, přikryji ořechovou plackou a dám do studena.... moučník je druhý či třetí den přímo vynikající
Samozřejmě můžete použit krém, který rodina miluje třeba z karamelizovaného salka. Kamarádka peče tyto řezy o vánocích - její vánoční verze mně také chutná ... spodní placku natře nejdříve pomerančových džemem, pak teprve dává vanilkový krém. Pomerančový džem je mírně nahořklý, jsou v něm kousky kůry a výsledek je skvělý.
Poslední postřeh - nemáte rádi skořici, tak ji do těsta nedávejte. Nic se nestane.
Konečný výsledek
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé