(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Vánočka
Potřebné ingredience
1 kg polohrubá mouka, 15 dkg cukru moučka, 9 dkg sádla + 9 dkg másla, 4,5 dcl mléka, 4 dkg kvasnic, 2 žloutky,špetka soli, citr, kůra, polévková lžíce rumu, rozinky naložené v rumu,1 VC a 1 celé vajíčko na potření
Postup přípravy
Postup je stejný jako u každé vánočky.
Já ji dělala v robotu, do nádoby jsem si navážila mouku, přidala vlažné mléko, do něj rozdrobila kvasnice, pocukrovala a nechala aby droždí vzešlo. Pak jsem dala zbytek cukru, žloutky a zamíchala. Když se toto promíchalo, přidala jsem ostatní suroviny včetně rozehřátého tuku a nechala mísit tak dlouho, dokud se těsto nelepilo na nádobu, pak přisypala rozinky, ty jsem už zapracovala ručně. Nechala kynout.
Po vykynutí jsem udělala klasicky vánočku, nechala ještě tak 3/4 hodiny kynout, pak potřít celým vajíčkem a péci tak 3/4 hodiny.
Nejprve tak 15 min na 180, zbytek na 150. Když se mi zdálo, že je vánočka nazlátlá, přikryla jsem ji alobalem a dopekla.
Z tohoto množství jsou 2 takto velké vánočky.
Recept není můj, někde jsem na něj natrefila, vyzkoušela a paráda, vánočka se nerozjela, neklesla, je parádní.
Já ji dělala v robotu, do nádoby jsem si navážila mouku, přidala vlažné mléko, do něj rozdrobila kvasnice, pocukrovala a nechala aby droždí vzešlo. Pak jsem dala zbytek cukru, žloutky a zamíchala. Když se toto promíchalo, přidala jsem ostatní suroviny včetně rozehřátého tuku a nechala mísit tak dlouho, dokud se těsto nelepilo na nádobu, pak přisypala rozinky, ty jsem už zapracovala ručně. Nechala kynout.
Po vykynutí jsem udělala klasicky vánočku, nechala ještě tak 3/4 hodiny kynout, pak potřít celým vajíčkem a péci tak 3/4 hodiny.
Nejprve tak 15 min na 180, zbytek na 150. Když se mi zdálo, že je vánočka nazlátlá, přikryla jsem ji alobalem a dopekla.
Z tohoto množství jsou 2 takto velké vánočky.
Recept není můj, někde jsem na něj natrefila, vyzkoušela a paráda, vánočka se nerozjela, neklesla, je parádní.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
milaja
(upraveno)
23. 11. 2016, 19:53
Dobrý den, zaujala mě tato vánočka a chci ji zkusit upéct. Ale pořád dumám, co ve Vašem receptu znamená 1 VC Dejte mi prosím vědět Děkujiiii
sympatie
(upraveno)
17. 12. 2016, 10:00
@milaja
Omlouvám se, asi pozdě, ale opravdu VC je vanilkový cukr.
milaja
(upraveno)
15. 4. 2017, 11:31
@sympatie
před Vánocemi byla upečena bez vanil. cukru, ale i tak byla vynikajíci Teď už mi v troubě z tohoto těsta zlátnou dva mazance Vyzkoušela jsem hodně vánoček, ale tato je top .... Děkuji za recept
katkajohny
(upraveno)
23. 11. 2016, 21:22
@milaja
Vanilkový cukr - tipuju já
laskonka333
(upraveno)
25. 12. 2015, 15:31
mobydick
(upraveno)
22. 12. 2015, 21:57
Slysela jsem,ze s tim sadlem je vyborna, dik za recept, vyzkousim.....
sympatie
(upraveno)
23. 12. 2015, 17:38
@mobydick
Zkuste, já už vyzkoušela hodně receptů, s majolkou, olejem, hodně receptů jsem proštudovala, jedna pani psala že když se tam nedá sádlo, je druhý den tuhá, tenhle dojem jsem také měla, a pak jsem narazila na tento recept, a paráda! Už jinou dělat nebudu.