Lehoučká kakaová roláda plněná šlehačkou

Potřebné ingredience
Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 1 plná lžíce kakaa a 1 plná lžíce pudinku s čokoládovou příchutí v prášku. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače – „smetafix“, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu meruňkového džemu na potření upečeného těsta, podle chuti trochu drobně nasekané čokolády, olej na potření pečícího papíru.
Postup přípravy
Je to obdoba předešlé světlé roládky se šlehačkovou náplní, postup je stejný, ale popíšu ho zde ještě jednou.
Postup - těsto: Nejdříve vyšleháme bílky s malou špetkou soli na velmi pevný sníh a na chvíli uložíme do lednice. Mezi tím smícháme kakao s pudinkovým práškem. Připravíme si plíšek s pečícím papírem, který slabě po celé ploše potřeme olejem a rozehřejeme troubu.
Nyní dokončíme těsto: Stěrkou, nebo vařečkou opatrně vmícháme do sněhu cukr, jeden po druhém žloutky a na závěr směs kakaa s pudinkovým práškem a kousky čokolády. V tuto chvíli metličku nepoužíváme. Hmotu rozprostřeme rovnoměrně na plíšek s papírem a při teplotě 200 st. C. pečeme 11 minut.
Ihned po vytažení z trouby roládu zavineme i s papírem, který nestrháváme, na dobu 5-10 minut - víc ne. Pak rozvineme, obrátíme opačně na desku a pomalu odstraníme papír. Pak ji nesrolovanou necháme vychládnout. Nyní nastal čas si připravit náplň.
Postup – náplň: Želatinový ztužovač dle návodu vyšleháme se smetanou, kterou přisladíme dle svého.
Dokončení. Celou plochu rolády tence natřeme džemem, rozprostřeme náplň a srolujeme. Já balím naplněné rolády do pečícího papíru asi tak na hodinu, nechám v chladnu, kde se zpevní a udrží tvar. Pak opatrně vybalím, vložím do potravinové fólie a zavinu. Necháme v ledničce nejlépe do dalšího dne.
Přeji dobrou chuť.

Drobně nasekaná čokoláda je v těstě dobře vidět.

Šlehačková náplň je pevná a roláda se dobře krájí. Na řezu je patrný i meruňkový džem, který s kakaovým těstem chuťově dobře ladí.

Kombinace obou barev roládek je na pohled příjemná.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



