Lehká roládka se šlehačkovou náplní
Potřebné ingredience
Suroviny - těsto: 6 žloutků, 6 bílků na sníh, 40 g moučkového cukru, 20 g škrobové moučky, nebo ½ sáčku vanilkového pudinku / kokosového/, 1 plná lžíce hladké mouky. Suroviny – náplň: 1 kelímek smetany na šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače-smetafix, moučkový cukr na doslazení šlehačky. Ostatní suroviny: Trochu jahodového, nebo malinového džemu na potření upečeného těsta, olej na potření pečícího papíru.
Postup přípravy
Ale stojí to za to - tato roládka je rychle připravená, upečená, snězená a hlavně velmi lehoučká.
Postup - těsto: Nejdříve vyšleháme bílky s malou špetkou soli na velmi pevný sníh a na chvíli uložíme do lednice. Mezi tím smícháme škrobovou moučku /pudinkový prášek/ se lžící mouky. Připravíme si plíšek s pečícím papírem, který slabě po celé ploše potřeme olejem a rozehřejeme troubu.
Nyní dokončíme těsto: Stěrkou, nebo vařečkou opatrně vmícháme do sněhu cukr, jeden po druhém žloutky a na závěr směs moučky a mouky. Metličku nepoužívat. Hmotu rozprostřeme rovnoměrně na plíšek s papírem a při teplotě 200 st. C. pečeme 11 minut.
Ihned po vytažení z trouby roládu zavineme i s papírem, který nestrháváme, na dobu 5-10 minut - víc ne. Pak rozvineme, obrátíme opačně na desku, pomalu strhneme papír a nesrolovanou ji necháme vychládnout. Nyní nastal čas si připravit náplň.
Postup – náplň: Želatinový ztužovač dle návodu vyšleháme se smetanou, kterou přisladíme dle svého.
Dokončení. Celou plochu rolády tence natřeme džemem, rozprostřeme náplň a srolujeme. Já balím naplněné rolády do pečícího papíru asi tak na hodinu, nechám v chladnu, kde se zpevní a udrží tvar. Pak opatrně vybalím, vložím do potravinové fólie a zavinu. Necháme v ledničce nejlépe do dalšího dne.
Přeji dobrou chuť.
Pokud chceme, roládku si pocukrujeme podle své chuti, nám chutnala tak, jak je na fotografii -sladká byla akorát.
Šlehačková náplň je pevná, dobře se krájí a vydrží pár dní. Na řezu je pěkně vidět kontrast jahodového džemu se šlehačkou.
Kombinace světlé a tmavé roládky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé