(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
SKVĚLÉ DROŽĎOVÉ KNEDLÍČKY DO POLÉVKY

Potřebné ingredience
Suroviny na knedlíčky: 4 balení čerstvého droždí, malá cibule, 1-2 stroužky česneku, 1 celé vejce, 1/2-1 celý hrnek strouhanky, 1-2 lžíce oleje, zelené bylinky (nasekaná pažitka, petrželka, …), polévkové koření, tenký plátek másla.
Postup přípravy
Předkládám zde recept na drožďové knedlíčky, který jsem si postupně poupravovala dle požadavků své rodiny, ale základní receptura zůstala zachovaná. Vím zcela jistě, že se podle ní připravovala tato chuťově specifická zavářka do polévek u našich předků již před více, jak půl stoletím. Je to tedy další z oněch pomyslných rodinných štafet, kterou jsem přebrala a budu ji pro její oblíbenost v rodině předávat dál.
Postup: Na oleji orestujeme do růžova drobně nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem. Pak přidáme rozdrobené droždí, které ze začátku vypustí hodně tekutiny - občas zamícháme. Postupně celá směs houstne, kterou již promícháváme nepřetržitě. Současně ji dochutíme, jak kdo má rád. Já přidávám pár kapek polévkového koření a sůl, někdy ještě dodám 1 stroužek česneku utřeného na kašičku. Hustou směs pak odstavíme bokem, ještě do horké přidáme plátek másla a necháme vychladit. Občas ji promícháme, mohl by se na povrchu tvořit škraloup.
Po vychládnutí dosolíme a vsypeme zelené bylinky /nasekaná pažitka, petržel…/, výsledná chuť by měla být výrazná. Nakonec přidáme celé vejce a dobře promícháme. Teď přichází důležitý moment, který rozhoduje, že knedlíčky budou v polévce měkké, ale pevné: "Zásadně zahušťuji strouhankou do potřebné hustoty, moukou ne“.
Namočenými dlaněmi pak vytvarujeme knedlíčky ve velikosti, jakou si zvolíme - já dělám větší. Všechny uložíme na prkýnko odpočinout a v jakémkoliv vývaru pozvolna uvaříme. Když vyplavou nahoru, ještě je malý moment dovaříme a vypneme sporák. Já do horké polévky přidávám zelené bylinky a sušenou majoránku, nakonec ještě uvařené domácí nudle s hráškem.
Přeji dobrou chuť.
Postup: Na oleji orestujeme do růžova drobně nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem. Pak přidáme rozdrobené droždí, které ze začátku vypustí hodně tekutiny - občas zamícháme. Postupně celá směs houstne, kterou již promícháváme nepřetržitě. Současně ji dochutíme, jak kdo má rád. Já přidávám pár kapek polévkového koření a sůl, někdy ještě dodám 1 stroužek česneku utřeného na kašičku. Hustou směs pak odstavíme bokem, ještě do horké přidáme plátek másla a necháme vychladit. Občas ji promícháme, mohl by se na povrchu tvořit škraloup.
Po vychládnutí dosolíme a vsypeme zelené bylinky /nasekaná pažitka, petržel…/, výsledná chuť by měla být výrazná. Nakonec přidáme celé vejce a dobře promícháme. Teď přichází důležitý moment, který rozhoduje, že knedlíčky budou v polévce měkké, ale pevné: "Zásadně zahušťuji strouhankou do potřebné hustoty, moukou ne“.
Namočenými dlaněmi pak vytvarujeme knedlíčky ve velikosti, jakou si zvolíme - já dělám větší. Všechny uložíme na prkýnko odpočinout a v jakémkoliv vývaru pozvolna uvaříme. Když vyplavou nahoru, ještě je malý moment dovaříme a vypneme sporák. Já do horké polévky přidávám zelené bylinky a sušenou majoránku, nakonec ještě uvařené domácí nudle s hráškem.
Přeji dobrou chuť.

Velikost knedlíčků si zvolíme sami.

Po vytvarování je chvíli necháme na prkýnku odpočinout.

Ještě jeden detailní pohled na „kulivárky“, jak se u nás větším knedlíčkům říká.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Ayra
(upraveno)
5. 12. 2015, 20:18
Á, ty jsou stejné jako dělá moje maminka, ty miluji

nahlásit

yarkal
(upraveno)
8. 12. 2015, 19:30
@Ayra
Jsem ráda Jituško, že stejné knedlíčky dělá maminka a že je máte ráda, jak my u nás doma. S pozdravem Jarmila.


nahlásit
marky18
(upraveno)
3. 12. 2015, 0:03
Díky za tip!!


nahlásit

yarkal
(upraveno)
3. 12. 2015, 8:48
@marky18
Není zač, určitě si Markétko pochutnáte


nahlásit
mobydick
(upraveno)
19. 11. 2015, 15:48
Dik za recept, vyzkousim....



nahlásit

yarkal
(upraveno)
19. 11. 2015, 22:36
@mobydick
Určitě vyzkoušejte, nebudete litovat


nahlásit

Lucie-Anna
(upraveno)
19. 11. 2015, 15:39
Dělám také tak, jen úplně bez všeho speciálního koření, cibule či česneku - jen sůl a majoránku, aby vynikla právě ta drožďová chuť...
nahlásit

yarkal
(upraveno)
5. 12. 2015, 19:57
@Lucie-Anna
Dobrý den Lucinko, vaše drožďové knedlíčky jsou určitě moc dobré. Můžete mi ale věřit, že i ty moje s restovanou cibulí a česnekem v základu a dochucené čerstvými bylinkami, voní a chutnají po droždí až až. S pozdravem Jarmila


nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
18. 11. 2015, 22:22



nahlásit

yarkal
(upraveno)
7. 12. 2015, 20:04
@P.A.V.L.A


nahlásit

kkacinec
(upraveno)
18. 11. 2015, 17:42
mňam


nahlásit

yarkal
(upraveno)
19. 11. 2015, 14:39
@kkacinec


nahlásit

bubloš
(upraveno)
18. 11. 2015, 12:29






nahlásit

yarkal
(upraveno)
18. 11. 2015, 19:18
@bubloš

nahlásit