(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
VÍDEŇSKÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY - nejlepší křehoučké cukroví
![VÍDEŇSKÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY - nejlepší křehoučké cukroví](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/151117/06/j159795.jpg)
Potřebné ingredience
Suroviny: 2 zarovnané hrnky hladké mouky, 240 g másla, 1 zarovnaný hrnek mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnku moučkového cukru, 2 žloutky, citronová strouhaná kůra, vanilkový cukr smíchaný s moučkovým na obalení upečených rohlíčků. (hrnek na odměření mouky, ořechů a cukru je čtvrtlitrový)
Postup přípravy
Tohle vanilkové cukroví je ihned po upečení tak křehké, že je možná okamžitá ochutnávka. Rohlíčky stačí péct těsně před vánocemi, o svátcích budou velmi měkkoučké. Je to spravedlivá odměna za náročnější práci s těstem.
Postup: Suroviny zpracujeme raději v hluboké míse, než na vále /doporučuji to i u i lineckého/ a vytvarujeme kouli, nebo váleček. Zabalíme do potravinové fólie a necháme zaležet v ledničce do dalšího dne -minimálně 6 hodin - pěkně se zatáhne.
Pro tvarování rohlíčků, nebo i věnečků, vždy odkrajujeme jen kousek těsta, který rychle zpracujeme. Zbytek necháváme v ledničce, protože by se v teple po chvilce stalo lepivé a hůř se s ním pracovalo. Nemusíme se však bát vždy jemně pomoučit pracovní desku, pak je práce s ním docela příjemná - ale nepřemoučit. Takhle postupně vypracujeme všechny rohlíčky, které okamžitě vkládáme na plechy s pečícím papírem.
Mezi tím si rozehřejeme troubu na 180 st. C. Následně se pak věnujeme už jen pečení a snažíme se ničím jiným nerozptylovat - spálené je to coby dup. Délka pečení je mezi 12-15 minutami.
Velmi to hlídáme, v polovině času pečení obrátíme plech v troubě a tím si zkontrolujeme barvu.
Nenecháme ji moc zrůžovět, cukroví by zhořklo - jen slabě růžové, ale raději bílé.
Na dotek jsou upečené rohlíčky v troubě měkké, my ale hlídáme pouze čas a barvu.
Dokončení: Upečené rohlíčky necháme na plechu chvíli zatáhnout a zpevnit. Pak je horké obalujeme v cukru smíchaným s vanilkovým, při přenášení si pomáháme špachtličkou, protože cukroví je ještě příliš, měkké a lámavé. Ale po vychládnutí jsou čerstvě upečené rohlíčky již křehoučké a neztvrdnou ani do dalšího dne, postupným zaležením jsou tak měkké, až se téměř rozpadají.
Přeji dobrou chuť.
Postup: Suroviny zpracujeme raději v hluboké míse, než na vále /doporučuji to i u i lineckého/ a vytvarujeme kouli, nebo váleček. Zabalíme do potravinové fólie a necháme zaležet v ledničce do dalšího dne -minimálně 6 hodin - pěkně se zatáhne.
Pro tvarování rohlíčků, nebo i věnečků, vždy odkrajujeme jen kousek těsta, který rychle zpracujeme. Zbytek necháváme v ledničce, protože by se v teple po chvilce stalo lepivé a hůř se s ním pracovalo. Nemusíme se však bát vždy jemně pomoučit pracovní desku, pak je práce s ním docela příjemná - ale nepřemoučit. Takhle postupně vypracujeme všechny rohlíčky, které okamžitě vkládáme na plechy s pečícím papírem.
Mezi tím si rozehřejeme troubu na 180 st. C. Následně se pak věnujeme už jen pečení a snažíme se ničím jiným nerozptylovat - spálené je to coby dup. Délka pečení je mezi 12-15 minutami.
Velmi to hlídáme, v polovině času pečení obrátíme plech v troubě a tím si zkontrolujeme barvu.
Nenecháme ji moc zrůžovět, cukroví by zhořklo - jen slabě růžové, ale raději bílé.
Na dotek jsou upečené rohlíčky v troubě měkké, my ale hlídáme pouze čas a barvu.
Dokončení: Upečené rohlíčky necháme na plechu chvíli zatáhnout a zpevnit. Pak je horké obalujeme v cukru smíchaným s vanilkovým, při přenášení si pomáháme špachtličkou, protože cukroví je ještě příliš, měkké a lámavé. Ale po vychládnutí jsou čerstvě upečené rohlíčky již křehoučké a neztvrdnou ani do dalšího dne, postupným zaležením jsou tak měkké, až se téměř rozpadají.
Přeji dobrou chuť.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/151117/06/k201976.jpg)
Někde na internetu jsem zachytila radu na formování rohlíčků a to pomocí potravinové fólie, přes kterou natlačíme kousek těsta do formičky, vytvarované cukroví následně vyjmeme a uložíme na plech pro upečení /viz moje rohlíčky na foto/.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071003/06/b4637-1191386536.jpg)
moninani
(upraveno)
18. 12. 2015, 14:59
Dobrý den Jarmilko, ,moc děkuji za výborný recept ,jiný už dělat nebudu -nic se nemusí vážit a hlavně ,rohlíčky jsou chuťově vynikající -nejlepší ,jaké jsem kdy jedla
Nerada je vyvaluju ,takže peču v silikonové formě a vše v pohodě
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/180204/20/b570069-1517773571.jpg)
yarkal
(upraveno)
8. 12. 2016, 19:17
@moninani
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
Zrušený účet
(upraveno)
21. 11. 2015, 12:30
A šly by upéct ve formičkách? Mám takové malé krásné berušky a hledám pro ně uplatnění
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/180204/20/b570069-1517773571.jpg)
yarkal
(upraveno)
21. 11. 2015, 18:12
@
Dobrý den. Jé - berušky, to je něco. U tohoto ořechového těsta nemám zkušenost péct vanilkové rohlíčky ve formičkách, ale zkuste berušky naplnit lineckým těstem, půjdou lépe vyklopit. Pokud budete chtít recept na linecké, klidně napište. Zdraví Jarmila.
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
Zrušený účet
(upraveno)
21. 11. 2015, 18:47
@yarkal
Díky
Já to asi zkusím, pro začátek pár kousků. A nebo je zkusím vytvarovat přes fólii
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![*-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/25.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/180204/20/b570069-1517773571.jpg)
yarkal
(upraveno)
21. 11. 2015, 19:54
@
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
littlenail
(upraveno)
21. 11. 2015, 12:22
Šlo by i do sil. formacek?
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/180204/20/b570069-1517773571.jpg)
yarkal
(upraveno)
21. 11. 2015, 15:48
@littlenail
Dobrý den, nemám vyzkoušené, jestli by se upeklo bez problému toto těsto v silikonových formičkách, pouze jsem rohlíčky ve formičkách přes fólii tvarovala. Ale proč by to nemělo jít-vyzkoušejte to upéct z malé dávky a dejte vědět. Zdraví Jarmila
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110219/20/b208146-1298143289.jpg)
lidare
(upraveno)
5. 11. 2019, 13:39
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/180204/20/b570069-1517773571.jpg)
yarkal
(upraveno)
17. 11. 2015, 17:34
@lidare
Určitě vyzkoušejte, peču je každý rok a jsme spokojení - děkuji za palečky.
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)