KŘEHKÝ LANGOŠ
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 100 ml vlažného mléka, 100 ml vlažné vody, 1 vrchovatá polévková lžíce zakysané smetany, nebo bílého jogurtu, 1 celé vejce, 20 g čerstvého droždí, 1 čajová lžička oleje, 1 špetka soli, 1 špetka cukru na kvásek. Na potření a dozdobení jsou možné různé slané i sladké varianty: Slaný česnekový nálev-kečup-zakysaná smetana-tatarská omáčka-strouhaný sýr-nebo džem-marmeláda-povidla-ovocné omáčky-dochucená zakysaná smetana-šlehačka-strouhaná čokoláda-granko-nutela…
Postup přípravy
Postup-kvásek: Droždí nadrobíme do misky, pocukrujeme, zalijeme trochou teplého mléka, promícháme, mírně po vrchu zasypeme moukou, přikryjeme talířkem a necháme v pokojové teplotě 10 minut nakynout. Všechny suroviny do kvásku odebíráme z předepsaných surovin.
Postup-těsto: Do mísy nasypeme hladkou mouku, prosolíme a dobře promícháme. Přidáme ostatní suroviny, včetně kvásku a zpracujeme vláčné těsto. Pokud je lepivé, přidáme hladkou mouku.
Těsto se snažíme vypracovat raději měkčí a jemnější, než tuhé - langoše jsou pak po usmažení křehké a současně i křupavé.
Jsou možné 2 způsoby kynutí těsta. Pokud chceme do hodinky jíst, těsto necháme pod utěrkou půlhodinu nakynout, pak ho rozdělíme zhruba na 10 kousků, zapracujeme do kouliček a na pomoučeném vále pod utěrkou necháme odpočívat další půlhodinku – pak můžeme smažit.
Další možnost, kterou doporučuji - připravit si v míse těsto den předem-stačí večer- a ihned po zpracování ho uložit pod potravinovou fólií do ledničky/ ne do mražáku/. Další den pak minimálně hodinu předem těsto rozdělíme na 10 koulí, každou zvlášť vypracujeme na pomoučené desce, lehce poprášíme moukou a v pokojové teplotě pod utěrkou necháme odpočívat.
Dokončení:
Před smažením pak každý kousek těsta roztáhneme od středu ke krajům na požadovanou velikost a setřepeme přebývající mouku. Pokud se placka trochu roztrhne, nevadí, v tom místě bude pak křupavější.
Smažíme na mírně rozpáleném oleji, ne prudce - tohle je velmi důležitý moment pro výsledek.
Langoše po usmažení změknou, ale přesto jsou křehké a křupavé-nejlepší jsou samozřejmě horké.
Přeji dobrou chuť.
Nejoblíbenější varianta dochucení hotového langoše je potření česnekovým nálevem, hustě zasypat strouhaným sýrem a zastříknout kečupem – viz foto. Česnekový nálev připravíme tak, že několik oloupaných stroužků česneku utřeme se solí na kašičku, vložíme do misky a zakápneme vodou /je to síla/. Podle chutí ještě dosolíme, nebo doředíme vodou a kuchyňským štětečkem ještě horký langoš potřeme. Přeji chutný výsledek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé