OŘECHOVÉ KOŠÍČKY S KRÉMEM A ČOKOLÁDOU
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 200 g polohrubé mouky, 140 g tuku, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 polévková lžíce mléka, 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr. Suroviny na krém: 50 g másla + 50 g mouky + 250 ml mléka na jíšku, 150 g másla+150 g moučkového cukru+trochu rumu na máslovou směs. Suroviny na polevu: Čokoláda na vaření, 1-2 plátky másla, půl plátku ztuženého 100% tuku. Ostatní suroviny: Rybízová marmeláda, půlky vlašských ořechů, nebo mandlí
Postup přípravy
Postup-košíčky: Vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu zchladit v ledničce. Pak s ním tence vyplníme stěny a dno formiček-neměly by ale prosvítat- okraje formiček necháme volné asi tak do 5 mm, protože díky kypřícímu prášku těsto v troubě naskočí. Pečeme asi 15 min. při teplotě 180 st. C.
Postup-krém: Z másla a mouky vymícháme velmi světlou jíšku a s mlékem ji svaříme na hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Mezi tím dobře spojíme máslo s cukrem a rumem a pak za stálého šlehání postupně po lžících přidáváme kaši.
Postup-poleva: Do nádobky rozlámeme čokoládu, v páře ji necháme rozpustit, přidáme máslo a ztužený tuk a dobře všechno promícháme.
Dokončení: Upečené prázdné košíčkové korpusy velmi tence vytřeme rybízovou marmeládou, naplníme po okraj krémem, poskládáme na plíšek a dáme vychladit do ledničky. Košíčky pak polijeme polevou, nahoru vložíme půlku vlašského ořechu, nebo plátek mandle a do dalšího dne je necháme zaležet. Krém je trvanlivější, než pudinkový a vhodný k plnění i jiného cukroví.
Jedna poznámka nakonec: Pokud s ořechovým těstem, některá kuchařinka nemá zkušenosti, doporučuji upéct linecké korpusy, jinak vše ostatní zachovat. Rozhodně to na chuti neubere, spíše naopak.
Přeji dobrou chuť.
Vánoční talířek s košíčky.
Hotové košíčky necháme zaležet nejlépe do druhého dne a v chladnu vydrží poměrně dlouho.
Když se upečené košíčky podaří pěkně vyklopit z formiček, je to radost veliká. Korpusy peču nejen z ořechového těsta, ale i z lineckého světlého i kakaového. Jsou stejně dobré.
Košíčkové korpusy slabě vytřeme rybízovou marmeládou.
Potom je až po okraj naplníme krémem a celý plíšek vložíme do ledničky. Jedna vychytávka-abych při plnění nepoškodila okraje košíčků, vkládám je do formiček, ve kterých je naplním a zarovnám vrchní plochu.
Nakonec vychlazené košíčky zalijeme čokoládovou náplní a ihned doprostřed vtiskneme půlku vlašského ořechu, nebo plátek mandle. Aby zůstal čokoládový povrch lesklý, nejprve necháme hotové košíčky s čerstvou a měkkou polevou zatáhnout v pokojové teplotě, pak je teprve uložíme přikryté v chladnu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé