Zapečené čekankové puky

Potřebné ingredience
čekankové puky (cca 4 kusy), uzená slanina (cca 100 g), parmazán (cca 100 g), 250 ml sladké smetany, 3 lžíce petrželky, 2 lžíce strouhanky, nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu (může být i sušená), citronová šťáva (z ¼ až ½ citronu), mletý bílý pepř, máslo
Postup přípravy
- čekankové puky podélně rozkrojit na čtvrtky
- slaninu pokrájet na proužky
- parmazán nastrouhat na jemno
- petrželku pokrájet
- citronovou kůru jemně nastrouhat
V míse smíchat: slaninu + ½ parmazánu + petržel + strouhanku + citronovou kůru + pepř
Zapékací misku vytřít máslem a do ní dát čekankové puky řezem nahoru.
Čekanku zasypat směsí z misky, zakapat citronovou šťávou, navrch položit pár hoblinek másla, mísu přikrýt víkem a dát na cca 30 minut zapéct do trouby při 180°C.
Poté sundat víko, čekanku zalít smetanou a posypat druhou polovinou parmazánu a vrátit na cca 20 minut zpět do trouby (už bez víka) - smetana zhoustne a na povrchu se utvoří zlatá kůrka.

Suroviny.

Čekankové puky podélně rozkrojit a položit do máslem vymazané zapékací mísy řezem nahoru.

V míse smíchat: slaninu + ½ parmazánu + petržel + strouhanku + citronovou kůru + pepř.

Čekanku zasypat směsí z misky, zakapat citronovou šťávou, navrch položit pár hoblinek másla, mísu přikrýt víkem a dát na cca 30 minut zapéct do trouby při 180°C.

Poté sundat víko, čekanku zalít smetanou a posypat druhou polovinou parmazánu a vrátit na cca 20 minut zpět do trouby (už bez víka).

Smetana zhoustne a na povrchu se utvoří zlatá kůrka.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé