Bábovky
Potřebné ingredience
Bábova s tvarohem: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, prášek do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa. Náplň: 500g tvarohu, vanilkový cukr, 150ml mléka, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový pudink
Postup přípravy
V postupech jsou další naše oblíbené bábovky, které stále dokola opakuji. Občas zkusím jinou, ale tyto jsou výborné a léty ověřené.
Jiná bábovka s tvarohem: Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 3/4 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 2 vejce Náplň: 1 tvaroh, 1 vanilkový cukr, trochu mléka ............................................................... Postup: Ušleháme tuhý sníh z bílků. Ostatní přísady vyšleháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Formu vymažeme a vysypeme a na dno nalijeme polovinu těsta. Doprostřed opatně lžičkou dáme tvarohovou náplň - všude okolo musí být těsto! Do zbytku těsta dáme kakao a nalijeme do formy. Pečeme na 150°C dokud není upečeno. Až bábovka vychladne, tak teprve bábovku vyklopíme.
Mramorová bábovka: 300g polohrubé mouky, 250g moučka cukr, 4 vejce, 3/4 šálku oleje, 3/4 šálku vody, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva ................................................................... Postup: Vše smícháme dohromady a vymícháme do hladka. Do poloviny přidáme kakao. Dáme do formy nejdříve světlou část a pak nalijeme tmave těsto. Pro lepší efekt je prima tmavé těsto v prozích. Pečeme na 180°C asi 45minut.
Zakysanková: hrnek cukru, 3 vejce, hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 zakysaná smetana, špetka soli, 2 hrnky polohrubé mouky, prdopeč, popř. kakao. Postup: Smícháme vše dohromady a pečeme při 180°C cca 40min .................................................................................................................. Kefírová: 500ml kefíru, 300g cukru, 350g polohrubé mouky, 2 vejce, 150ml oleje, prdopeč, popř. kakao
Margotková: 130ml mléka, 2 lžíce oleje, hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, prdopeč, vanilkový cukr, šlehačka, 3 vejce, 1 margot. Postup: Ušleháme bílky. Vše smícháme, formu vysypeme kokosem a pečeme při 170°C cca 50minut .......................................................................................................................Třená tzn. tchýňovka: 50ml olej, 250g cukru, 250g polohrubé mouky, 4 vejce, 100ml mléka, vanilkový cukr, popř. kakao. Postup: Bílky vyšleháme. Ostatní smícháme. Pečeme při 180°C cca 40minut.
Jemňoučká: 5 vajec, 250g cukru, 250g polohrubé mouky, 100ml oleje, 100ml horké vody, citronová kůra, vanilkový cukr, prdopeč, popř. kakao. Postup: Bílky ušleháme. Vše ušleháme. Můžeme na třetiny - bílá, kakao a granko. Pečeme při 180°C cca 45 minut .................................................................................................................... Citronová: 250g hladké mouky, 150g cukru, 3 vejce, 150 rozpuštěného másla, bílý jogurt, 100g strouhaného kokosu, prdopeč, citronová kůra. Na sirup: vymačkaná štáva z jednoho citronu, 150g cukru, 50ml vody. Postup: Vše zamícháme a upečeme. Sirup povaříme. Bábovku ještě vlažnou vyklopíme a propícháme špejlí. Lžící bábovku polévéme ještě horkým sirupem dokud bábovka všechno nevcucne.
Pudinková: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, prdopeč. A dále: 1 vanilkový pudink, 500ml mléka a 2 lžíce cukru. Na těsto vše zamícháme. Odlijeme polovinu a obarvíme kakaem. Uvaříme klasický pudink. Do vysypané bábovky dáme půlku světléhi těsta, na něj půlku tmavého těsta. Na to pudink a pak zbytek tmavého a pak zbytek světlého těsta. Pečeme při 180°C cca 45minut ......................................................... Rumovo-banánová bábovka: 25 dkg cukru, 150ml oleje, 5 vajec, špetka soli, 250ml mléka, 20 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr, a dále: 2 lžíce kakaa, 100ml rumu, 2 banány, šťáva z 1 citronu. Postup: Ušleháme bílky a pak opatrně zamícháme do všeho ostatního. Vedle v misce rozmixujeme banány, zakapeme citronem, přidáme rum a opatrně zamícháme do těsta. Půlku těsta obarvíme kakaem. Do vysypané formy naléváme po vrstvách - tmavé, světlé, tmavé a světlé. Pečeme při 170°C cca hodinu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé