Zeleninové kokotky
Potřebné ingredience
2 plátky celozrnného toastového chleba, 2 plátky šunky (nebo slaniny), 1 menší Hermelín, 2 vrchovaté lžíce pórku, 2 vrchovaté lžíce mrkve, 1 lahůdková cibulka, ¼ malé cukety, kousek brokolice, koktejlová rajčata (cca 4-8 kusů), bylinky čerstvé nebo sušené (pažitka, petržel, celer, paprikové flopy apod.), tvrdý sýr (Eidam, Cheddar, Parmazán ...), 2 vejce, máslo na vymazání misek + troška pod zeleninu, sůl (nejlépe Fleur de sel nebo himalájskou růžovou sůl)
Postup přípravy
Rozpis je pro 2 misky (toto jsou konkrétně misky od Tescomy, jejich využitelný objem je 200 ml) - jedna miska postačí pro jednu osobu.
Nejprve si připravit všechny suroviny:
- z toastového chleba vykrojit kruh, aby se vešel do misky a opéct v topinkovači (opečení není nutné)
- z šunky vykrojit kruh, zbytek šunky pokrájet na kostičky (na vykrajování skvěle poslouží vykrajovátko na koblihy)
- Hermelín rozkrojit podélně na dvě půlky
- pórek a cibulku pokrájet na kolečka
- cuketu pokrájet na jemné plátky
- brokolici rozebrat na malé růžičky
- mrkev nastrouhat
- tvrdý sýr nastrouhat
- čerstvé bylinky pokrájet na drobno
Připravit si zeleninovou směs:
Na kousku másla orestovat zbytky šunky, přidat pórek + cibulku + cuketu + brokolici a podusit cca 10 minut (v případě potřeby podlít vodou, na závěr vodu nechat vydusit).
Mrkev dát do malého kastrolku, podlít osolenou vodou a chvilku podusit.
Misky vymazat máslem a vrstvit:
- na dno položit topinku
- na topinku šunku
- na šunku položit Hermelín (řezem nahoru)
- posypat bylinkami (trochu bylinek si nechat stranou na ozdobu)
- zeleninovou směs rozdělit do misek a rozvrstvit jí po obvodu
- doprostřed dát mrkev
- vše zasypat strouhaným sýrem
- do každé misky opatrně vyklepnout jedno vejce
- osolit
- ozdobit koktejlovými rajčátky a trochou bylinek
Misky dát zapéct do trouby rozpálené na cca 180°C a péct bez pokličky zhruba 10 - 20 minut (až vejce na povrchu nebude syrové).
Je možné podávat samotně nebo se zeleninovým salátem, pro velké jedlíky s topinkami.
Nejprve si připravit všechny suroviny: z toastového chleba vykrojit kruh, aby se vešel do misky a opéct v topinkovači (opečení není nutné) - z šunky vykrojit kruh, zbytek šunky pokrájet na kostičky (skvěle poslouží vykrajovátko na koblihy) - Hermelín rozkrojit podélně na dvě půlky - čerstvé bylinky pokrájet na drobno.
Pórek a cibulku pokrájet na kolečka - cuketu pokrájet na jemné plátky - brokolici rozebrat na malé růžičky - mrkev a tvrdý sýr nastrouhat.
Připravit si zeleninovou směs: Na kousku másla orestovat zbytky šunky, přidat pórek + cibulku + cuketu + brokolici a podusit cca 10 minut (v případě potřeby podlít vodou, na závěr vodu nechat vydusit). Mrkev dát do malého kastrolku, podlít osolenou vodou a chvilku podusit.
Misky vymazat máslem a na dno položit topinku.
Na topinku dát šunku a na ní položit Hermelín (řezem nahoru), zasypat bylinkami (trochu bylinek si nechat stranou na ozdobu). Rozdělit zeleninovou směs a rozvrstvit jí po obvodu.
Doprostřed dát mrkev, vše zasypat strouhaným sýrem a do každé misky opatrně vyklepnout jedno vejce.
Osolit, ozdobit koktejlovými rajčátky a bylinkami. Misky dát zapéct do trouby rozpálené na cca 180°C a péct bez pokličky zhruba 10 - 20 minut (až vejce na povrchu nebude syrové).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé