(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
Domácí chléb
![Domácí chléb](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/150718/21/j158855.jpg)
Potřebné ingredience
2 hrnky hladké mouky 1 hrnek žitné mouky cca 10g vážených kvasnic nebo 1 lžička sušeného droždí 1,5 - 2 lžičky soli 1 - 2 lžičky kmínu 1,5 hrnku vody
Postup přípravy
Do mísy nasypu vše sypké a promíchám.
(Pokud děláte ze sušených kvasnic, tak vše sypké promíchám a poté přiliji vodu a nechám těsto řádně zamíchat robotem)
Uprostřed udělám důlek, kam vliju trochu vody, do které rozdrobím kvasnice, přimíchám trochu mouky (podobné těstíčku na palačinky) a zasypu troškou mouky a nechám vzejít kvásek.
Jakmile vzejde kvásek, je to během chvilky cca půl hodinky (většinou dělám víc věcí, tak je to pro mě chvilka), pustím robota, aby směs míchal a přiliji zbylou vodu z hrnku + ještě přiliji půl hrnku vody a nechám míchat.
Opět si odskočím k něčemu jinému a zhruba za 10-15 min. je těsto hotové.
Přendám do skleněné mísy, nenechávám v nerezové, (to je pro těsto studené), zakryji utěrkou a nechám kynout. S kvasnicemi v tomto horku je nakynuto za 4-6 hodin, jindy je to 8-12 hodin.
Těsto vyndám na pomoučený vál a roztáhnu ho do placky - nechám 15 min odpočívat
(někdy přeložím hned na třetiny. Dřív jsem dávala rovnou do rozehřáté mísy, ale je lepší ho nechat odpočívat přeložený na třetiny)
Těsto přeložím na třetiny - zvrchu a zespodu a zleva a zprava - a mám "bochánek" - přikryji utěrkou a nechám odpočívat 30min.
Po 30min zapnu troubu na 230°C, do které vložím skleněný pekáč (může být i jiný) s poklicí a nechám nahřát 30min.
Poté vyndám pekáč z trouby a šoupnu do něj těsto - rukama trošku ještě natáhnu, aby byl podlouhlý bochánek a přikryji pokličkou a dám do trouby a peču cca 40min.
Pak sundám pokličku a peču dalších 10-15min bez poklice - hlídat čas!!! to už je opravdu o minutách, abyste nepřetáhli a nebyl chleba spálený. V každé troubě je čas trošku jiný, chce to vychytat.
Dřív jsem dělávala ze sušeného droždí nebo kupovaných kvasnic, ale co jsem objevila vážené kvasnice, tak už dělám jenom z nich, s těmi se povede všechno ;-)
(Pokud děláte ze sušených kvasnic, tak vše sypké promíchám a poté přiliji vodu a nechám těsto řádně zamíchat robotem)
Uprostřed udělám důlek, kam vliju trochu vody, do které rozdrobím kvasnice, přimíchám trochu mouky (podobné těstíčku na palačinky) a zasypu troškou mouky a nechám vzejít kvásek.
Jakmile vzejde kvásek, je to během chvilky cca půl hodinky (většinou dělám víc věcí, tak je to pro mě chvilka), pustím robota, aby směs míchal a přiliji zbylou vodu z hrnku + ještě přiliji půl hrnku vody a nechám míchat.
Opět si odskočím k něčemu jinému a zhruba za 10-15 min. je těsto hotové.
Přendám do skleněné mísy, nenechávám v nerezové, (to je pro těsto studené), zakryji utěrkou a nechám kynout. S kvasnicemi v tomto horku je nakynuto za 4-6 hodin, jindy je to 8-12 hodin.
Těsto vyndám na pomoučený vál a roztáhnu ho do placky - nechám 15 min odpočívat
(někdy přeložím hned na třetiny. Dřív jsem dávala rovnou do rozehřáté mísy, ale je lepší ho nechat odpočívat přeložený na třetiny)
Těsto přeložím na třetiny - zvrchu a zespodu a zleva a zprava - a mám "bochánek" - přikryji utěrkou a nechám odpočívat 30min.
Po 30min zapnu troubu na 230°C, do které vložím skleněný pekáč (může být i jiný) s poklicí a nechám nahřát 30min.
Poté vyndám pekáč z trouby a šoupnu do něj těsto - rukama trošku ještě natáhnu, aby byl podlouhlý bochánek a přikryji pokličkou a dám do trouby a peču cca 40min.
Pak sundám pokličku a peču dalších 10-15min bez poklice - hlídat čas!!! to už je opravdu o minutách, abyste nepřetáhli a nebyl chleba spálený. V každé troubě je čas trošku jiný, chce to vychytat.
Dřív jsem dělávala ze sušeného droždí nebo kupovaných kvasnic, ale co jsem objevila vážené kvasnice, tak už dělám jenom z nich, s těmi se povede všechno ;-)
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/150718/21/k201060.jpg)
A tohle je dnešní večerní :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/141206/13/b543901-1417869217.jpg)
Ami11
(upraveno)
6. 11. 2015, 9:44
Vždycky jsem chtěla zkusit domácí chleba, mě jen odrazují ty dlouhé časy :D Jako že to není jdu péct a za 2 hodinky mám hotovo :D ale nejdřív dělám půl hodinky těsto pak 6 hodin čekám, potom musim přeložit na třetinky a nechat odležet a pak nahřívat plech atp.... Ale věřím, že to za tu námahu stojí a domácí chleba je úžasnej
Takže musím překonat svou lenost, protože se mi sbíhají sliny na ještě teplý, čerstvý křupavý chleba
A ten Váš vypadá skvěle!
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
ivatk
(upraveno)
13. 11. 2015, 21:15
@Ami11
Opravdu můžu doporučit. Tolik námahy to opravdu není. Ráno nebo během dopoledne nechám robota řádně zamíchat, pak přendám do skleněné mísy, zakryju utěrkou a náchám odpočívat a opoledne nebo k večeru už je nakynuto a šup s ním do trouby
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)