Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 23 návštěvníků)

Domácí chléb

0.0
Domácí chléb

Potřebné ingredience

2 hrnky hladké mouky 1 hrnek žitné mouky cca 10g vážených kvasnic nebo 1 lžička sušeného droždí 1,5 - 2 lžičky soli 1 - 2 lžičky kmínu 1,5 hrnku vody

Postup přípravy

Do mísy nasypu vše sypké a promíchám.
(Pokud děláte ze sušených kvasnic, tak vše sypké promíchám a poté přiliji vodu a nechám těsto řádně zamíchat robotem)

Uprostřed udělám důlek, kam vliju trochu vody, do které rozdrobím kvasnice, přimíchám trochu mouky (podobné těstíčku na palačinky) a zasypu troškou mouky a nechám vzejít kvásek.

Jakmile vzejde kvásek, je to během chvilky cca půl hodinky (většinou dělám víc věcí, tak je to pro mě chvilka), pustím robota, aby směs míchal a přiliji zbylou vodu z hrnku + ještě přiliji půl hrnku vody a nechám míchat.

Opět si odskočím k něčemu jinému a zhruba za 10-15 min. je těsto hotové.

Přendám do skleněné mísy, nenechávám v nerezové, (to je pro těsto studené), zakryji utěrkou a nechám kynout. S kvasnicemi v tomto horku je nakynuto za 4-6 hodin, jindy je to 8-12 hodin.

Těsto vyndám na pomoučený vál a roztáhnu ho do placky - nechám 15 min odpočívat
(někdy přeložím hned na třetiny. Dřív jsem dávala rovnou do rozehřáté mísy, ale je lepší ho nechat odpočívat přeložený na třetiny)

Těsto přeložím na třetiny - zvrchu a zespodu a zleva a zprava - a mám "bochánek" - přikryji utěrkou a nechám odpočívat 30min.

Po 30min zapnu troubu na 230°C, do které vložím skleněný pekáč (může být i jiný) s poklicí a nechám nahřát 30min.

Poté vyndám pekáč z trouby a šoupnu do něj těsto - rukama trošku ještě natáhnu, aby byl podlouhlý bochánek a přikryji pokličkou a dám do trouby a peču cca 40min.

Pak sundám pokličku a peču dalších 10-15min bez poklice - hlídat čas!!! to už je opravdu o minutách, abyste nepřetáhli a nebyl chleba spálený. V každé troubě je čas trošku jiný, chce to vychytat.

Dřív jsem dělávala ze sušeného droždí nebo kupovaných kvasnic, ale co jsem objevila vážené kvasnice, tak už dělám jenom z nich, s těmi se povede všechno ;-)

A tohle je dnešní večerní :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ami11 6. 11. 2015, 9:44
Vždycky jsem chtěla zkusit domácí chleba, mě jen odrazují ty dlouhé časy :D Jako že to není jdu péct a za 2 hodinky mám hotovo :D ale nejdřív dělám půl hodinky těsto pak 6 hodin čekám, potom musim přeložit na třetinky a nechat odležet a pak nahřívat plech atp.... Ale věřím, že to za tu námahu stojí a domácí chleba je úžasnej :) Takže musím překonat svou lenost, protože se mi sbíhají sliny na ještě teplý, čerstvý křupavý chleba :) A ten Váš vypadá skvěle! (Y)
ivatk 13. 11. 2015, 21:15
@Ami11 Opravdu můžu doporučit. Tolik námahy to opravdu není. Ráno nebo během dopoledne nechám robota řádně zamíchat, pak přendám do skleněné mísy, zakryju utěrkou a náchám odpočívat a opoledne nebo k večeru už je nakynuto a šup s ním do trouby :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie