Výborný štědrák
Potřebné ingredience
560g polohr.muky, zarovnana ČL soli, 100g masla, 100g masti(sadlo), 1 vajce,, *kocka drozdia+60g cukru+pohar vlazneho mlieka (asi 2,5dl)urobit kvasok, *na orechovu plnku*: 300g mletych orechov, 100g cukru uvarit v mlieku, *na makovu plnku*: 300g mleteho maku, 100g cukru uvarit v mlieku, *slivkovy lekvar(povidla), cim hustejsi....tym lepsi.
Postup přípravy
1.plat cesta+makova plnka
2.plat cesta+povidla
3.plat cesta+orechova plnka
4.plat cesta+potriet žĺtkom
z mlieka, cukru a drozdia urobime kvasok, nechame chvilu kysnut
zatial , kym kvasok kynie, nachystame si suroviny na cesto......, ked mame kvasok hotovy, tak vymiesime cesto
dobre vypracovane cesto si rozdelime na styri rovnake bochnicky, jeden vyvalkame na velkost plechu, cesto kysnut nemusi, nakysne pri peceni
pomlety mak sme s cukrom a mliekom uvarili a nechali vychladnut, tak isto si urobime aj orechovu plnku, cukru dame podla chuti menej alebo viac, mlieka podla potreby, plnka nema byt moc riedka ale taka akurat, aby sa dobre dala rozotierat....prvy plat natrieme makovou plnkou
vyvalkame druhy plat a ten natrieme slivkovym lekvarom, ak je moc husty to je len dobre, pretoze teplom pri peceni sa roztecie, raz som davala taky husty, ze som ho musela rukami napatlat na cesto a vtedy bol najlepsi, lebo redsi je potom po upeceni moc riedky
vyvalkame treti plat a nasleduje orechova plnka, na nu dame posledny stvrty plat a znovu popichame vidlickou
kazde cesto popichame vidlickou a posledne na vrchu potrieme zltkom a upecieme (ja som ho piekla v teplovzdusnej vopred vyhriatej rure na 200stupnov menej ako pol hodinku, treba sledovat), je naozaj vynikajuci....na vrch by mala ist este tvarohova plnka, ale po nedobrych skusenostiach s tvarohom robime takyto a nema chybu...
vychladnuty pokrajat a papat....dobru chut!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé