Rybízová marmeláda- jednoduchá, rychlá
Potřebné ingredience
rybíz, cukr
Postup přípravy
Natrháme rybíz, to zabere nejvíc času.
Opláchneme, důkladně.
Omytý rybíz odvážíme. Je to důležité, protože podle toho se dávkuje cukr. Na 1 kg ovoce, 60 dkg cukru.
Přendáme do velkého hrnce a dáme vařit. Moje dávka je 4,5 kg ovoce.
Rozváříme podle potřeby. Já 4,5 kg - 30 minut.
Rozvařená dávka. Občas se musí zamíchat, může se trochu pomoct vařečkou rozmačkávat kuličky, hlavně ze začátku, aby se nepřipálily.
Celou dávku pomocí cedníku a vařečky, nebo pasírovače propasírovat.
Šťávu vrátit na sporák, opět větší hrnec.
Odvážit cukr. na 1 kg ovoce - 60 dkg cukru.
Až se začne šťáva vařit, postupně, za stálého míchání přidáváme cukr. Šťáva mění barvu.
Houstnutí marmelády zkoušíme na vychlazeném talířku. Kápneme trochu hmoty, chvíli počkáme a prstem vyzkoušíme, jak želíruje.
Správně hustá hmota. Je sklovitá, tmavá, houstne i na vařečce a stěnách hrnce.
Ještě horkou marmeládu plníme do umytých, teplých sklenic.
Sklenice ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Z mých 4,5 kg materiálu je tolik sklenic. Necháme vychladit, otočíme, popíšeme a DOBROU CHUŤ.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé