(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Dalamánky s datlemi a fíky
Potřebné ingredience
Kvás z droždí: * 400 g celozrnné mouky
* 7 g sušeného droždí
Těsto: * 180 g celozrnné mouky
* 400 g hladké bílé mouky typu 00
* 2 lžičky soli
* 7 g sušeného droždí
* 140 g změklého másla
* 1 lžíci melasy nebo tmavého medu
* 200 g sušených fíků, posekaných nahrubo
* 100 g sušených datlí, posekaných nahrubo
Postup přípravy
1. Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a deset minut hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici.
2. Ráno připravte těsto: ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a postupně do něj přidejte máslo smíchané s melasou, všechny zbylé suché přísady a přibližně 200 ml vody. Pokud vznikne příliš hutná hmota, přilijte trochu vody.
3. Vyklopte těsto na pomoučněný vál, zapracujte kvásek a důkladně hněťte asi deset minut. Pak těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
4. Na pomoučněném válu vytvarujte obdélník o výšce asi 2,5 centimetru. Vzniklý bochník posypte kousky fíků a datlí a poté zarolujte a důkladně prohněťte, aby se ovoce rovnoměrně rozprostřelo. Těsto nakrájejte na dvacet dílků a vyválejte z nich bochánky. Nechte je ještě hodinu kynout, aby nabraly na objemu.
5. Rozpalte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pečte osmnáct až dvacet minut. Hotové bochánky nechte vychladnout na mřížce.
TIP: MÍSTO 400G BÍLÉ MOUKY PŘIDEJTE JEN 200G A 200G ŽITNÉ:)
2. Ráno připravte těsto: ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a postupně do něj přidejte máslo smíchané s melasou, všechny zbylé suché přísady a přibližně 200 ml vody. Pokud vznikne příliš hutná hmota, přilijte trochu vody.
3. Vyklopte těsto na pomoučněný vál, zapracujte kvásek a důkladně hněťte asi deset minut. Pak těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.
4. Na pomoučněném válu vytvarujte obdélník o výšce asi 2,5 centimetru. Vzniklý bochník posypte kousky fíků a datlí a poté zarolujte a důkladně prohněťte, aby se ovoce rovnoměrně rozprostřelo. Těsto nakrájejte na dvacet dílků a vyválejte z nich bochánky. Nechte je ještě hodinu kynout, aby nabraly na objemu.
5. Rozpalte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pečte osmnáct až dvacet minut. Hotové bochánky nechte vychladnout na mřížce.
TIP: MÍSTO 400G BÍLÉ MOUKY PŘIDEJTE JEN 200G A 200G ŽITNÉ:)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé