Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Dalamánky s datlemi a fíky

0.0
Dalamánky s datlemi a fíky

Potřebné ingredience

Kvás z droždí: * 400 g celozrnné mouky
* 7 g sušeného droždí
Těsto: * 180 g celozrnné mouky
* 400 g hladké bílé mouky typu 00
* 2 lžičky soli
* 7 g sušeného droždí
* 140 g změklého másla
* 1 lžíci melasy nebo tmavého medu
* 200 g sušených fíků, posekaných nahrubo
* 100 g sušených datlí, posekaných nahrubo

Postup přípravy

1. Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a deset minut hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici.

2. Ráno připravte těsto: ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, sůl a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a postupně do něj přidejte máslo smíchané s melasou, všechny zbylé suché přísady a přibližně 200 ml vody. Pokud vznikne příliš hutná hmota, přilijte trochu vody.

3. Vyklopte těsto na pomoučněný vál, zapracujte kvásek a důkladně hněťte asi deset minut. Pak těsto vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte hodinu kynout, aby zdvojnásobilo objem.

4. Na pomoučněném válu vytvarujte obdélník o výšce asi 2,5 centimetru. Vzniklý bochník posyp­te kousky fíků a datlí a poté zarolujte a důkladně prohněťte, aby se ovoce rovnoměrně rozprostřelo. Těsto nakrájejte na dvacet dílků a vyválejte z nich bochánky. Nechte je ještě hodinu kynout, aby nabraly na objemu.

5. Rozpalte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Pečte osmnáct až dvacet minut. Hotové bochánky nechte vychladnout na mřížce.

TIP: MÍSTO 400G BÍLÉ MOUKY PŘIDEJTE JEN 200G A 200G ŽITNÉ:)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie