Kváskový nadýchaný pětizrnný chléb
![Kváskový nadýchaný pětizrnný chléb](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/150607/18/j158474.jpg)
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžička kvásku (z lednice), 75 g žitné mouky, 75 g vody; * ZÁPARA: 125 g vody, 27 g drceného lněného semínka, 27 g ovesných nebo špaldových vloček, 26 g slunečnicových semínek (nebo dýňových, nebo směs více druhů), 27 g žitných vloček, 3-4 g soli; * DÁLE DO TĚSTA: 226 g hladké pšeničné mouky, 100 g vody, 3-4 g soli, lžička medu, kvásek (přichystaný den předem), zápara (nachystaná den předem)
Postup přípravy
www.maskrtnica.cz/nadychany-petizrnny-chleb-z-kvasu/ .
Níže uvádím jen stručný výtah, jak jsem postupovala.
1. den - příprava kvásku a zápary (12 - 16 hodin předem)
Rozkvas:
Smíchat kvásek + mouku + vodu a nechat 12 - 16 hodin zrát (měl by asi 3x zvětšit objem).
Zápara:
Lněné semínko nadrtit - použila jsem zlaté a nedrtila jsem příliš najemno, jen jsem semínka podrtila v hmoždíři.
Všechna semínka a vločky promíchat.
Do malého rendlíčku nalít vodu a přivést k varu. Jakmile se voda začne vařit, přisypat semínka, osolit, zamíchat, přiklopit pokličkou a odstavit (na 12 - 16 hodin).
2. den - dokončení
Všechny suroviny na těsto spolu míchat alespoň 3 minuty (v případě potřeby upravit konzistenci těsta moukou nebo vodou).
Míchat dalších 5 minut (vznikne lepkavé těsto).
Nechat cca 30 minut kynout.
Potom vyklopit na pomoučněný vál a několikrát těsto natáhnout a přeložit
Nechat kynout 45 - 60 minut.
Vytvarovat bochník a vložit do ošatky.
Nechat kynout 2-4 hodiny (chléb by měl zhruba zdvojnásobit svůj objem).
S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C.
Chléb vyklopit z ošatky.
Naříznout, případně potřít vodou a posypat dalšími semínky.
Přesunout na rozpálený plech, zapařit troubu a péct - po cca 2 minutách troubu odvětrat, snížit teplotu na 220°C a dopékat ještě asi 35-40 minut, dokud chleba nebude mít krásně tmavou kůrku a na poklep zvonit.
Nechat vychladnout na mřížce.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/150607/18/k200558.jpg)
Smíchat kvásek + mouku + vodu a nechat 12 - 16 hodin zrát (měl by asi 3x zvětšit objem). Lněné semínko nadrtit.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/150607/18/k200559.jpg)
Všechna semínka a vločky promíchat. Do malého rendlíčku nalít vodu a přivést k varu. Jakmile se voda začne vařit, přisypat semínka, osolit, zamíchat, přiklopit pokličkou a odstavit (na 12 - 16 hodin).
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/150607/18/k200560.jpg)
Všechny suroviny na těsto spolu míchat alespoň 3 minuty (v případě potřeby upravit konzistenci těsta moukou nebo vodou).
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/150607/18/k200561.jpg)
Míchat dalších 5 minut (vznikne lepkavé těsto). Nechat cca 30 minut kynout. Potom vyklopit na pomoučněný vál a několikrát těsto natáhnout a přeložit. Nechat kynout 45 - 60 minut.
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/150607/18/k200562.jpg)
Vytvarovat bochník a vložit do ošatky. Nechat kynout 2-4 hodiny (chléb by měl zhruba zdvojnásobit svůj objem).
![](http://img-new.mimibazar.cz/s/bc/9/150607/18/k200563.jpg)
S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C. Chléb vyklopit z ošatky. Naříznout, případně potřít vodou a posypat dalšími semínky. Přesunout na rozpálený plech, zapařit troubu a péct - po cca 2 minutách troubu odvětrat, snížit teplotu na 220°C a dopékat ještě asi 35-40 minut, dokud chleba nebude mít krásně tmavou kůrku a na poklep zvonit. Nechat vychladnout na mřížce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/150128/21/b63037-1422476900.jpg)
![(zip)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/22.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080721/14/b145080-1216643323.jpg)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)