Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Kváskový nadýchaný pětizrnný chléb

0.0
Kváskový nadýchaný pětizrnný chléb

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 1 lžička kvásku (z lednice), 75 g žitné mouky, 75 g vody; * ZÁPARA: 125 g vody, 27 g drceného lněného semínka, 27 g ovesných nebo špaldových vloček, 26 g slunečnicových semínek (nebo dýňových, nebo směs více druhů), 27 g žitných vloček, 3-4 g soli; * DÁLE DO TĚSTA: 226 g hladké pšeničné mouky, 100 g vody, 3-4 g soli, lžička medu, kvásek (přichystaný den předem), zápara (nachystaná den předem)

Postup přípravy

Můj první chléb se záparou a dopadl výborně díky skvělému receptu od Maškrtnice - originál receptu je zde:
www.maskrtnica.cz/nadychany-petizrnny-chleb-z-kvasu/ .
Níže uvádím jen stručný výtah, jak jsem postupovala.


1. den - příprava kvásku a zápary (12 - 16 hodin předem)

Rozkvas:
Smíchat kvásek + mouku + vodu a nechat 12 - 16 hodin zrát (měl by asi 3x zvětšit objem).

Zápara:
Lněné semínko nadrtit - použila jsem zlaté a nedrtila jsem příliš najemno, jen jsem semínka podrtila v hmoždíři.
Všechna semínka a vločky promíchat.
Do malého rendlíčku nalít vodu a přivést k varu. Jakmile se voda začne vařit, přisypat semínka, osolit, zamíchat, přiklopit pokličkou a odstavit (na 12 - 16 hodin).


2. den - dokončení

Všechny suroviny na těsto spolu míchat alespoň 3 minuty (v případě potřeby upravit konzistenci těsta moukou nebo vodou).
Míchat dalších 5 minut (vznikne lepkavé těsto).
Nechat cca 30 minut kynout.

Potom vyklopit na pomoučněný vál a několikrát těsto natáhnout a přeložit
Nechat kynout 45 - 60 minut.

Vytvarovat bochník a vložit do ošatky.
Nechat kynout 2-4 hodiny (chléb by měl zhruba zdvojnásobit svůj objem).

S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C.

Chléb vyklopit z ošatky.
Naříznout, případně potřít vodou a posypat dalšími semínky.
Přesunout na rozpálený plech, zapařit troubu a péct - po cca 2 minutách troubu odvětrat, snížit teplotu na 220°C a dopékat ještě asi 35-40 minut, dokud chleba nebude mít krásně tmavou kůrku a na poklep zvonit.

Nechat vychladnout na mřížce.

Smíchat kvásek + mouku + vodu a nechat 12 - 16 hodin zrát (měl by asi 3x zvětšit objem). Lněné semínko nadrtit.

Všechna semínka a vločky promíchat. Do malého rendlíčku nalít vodu a přivést k varu. Jakmile se voda začne vařit, přisypat semínka, osolit, zamíchat, přiklopit pokličkou a odstavit (na 12 - 16 hodin).

Všechny suroviny na těsto spolu míchat alespoň 3 minuty (v případě potřeby upravit konzistenci těsta moukou nebo vodou).

Míchat dalších 5 minut (vznikne lepkavé těsto). Nechat cca 30 minut kynout. Potom vyklopit na pomoučněný vál a několikrát těsto natáhnout a přeložit. Nechat kynout 45 - 60 minut.

Vytvarovat bochník a vložit do ošatky. Nechat kynout 2-4 hodiny (chléb by měl zhruba zdvojnásobit svůj objem).

S dostatečným předstihem rozpálit troubu (i s plechem nebo kamenem) na 250°C. Chléb vyklopit z ošatky. Naříznout, případně potřít vodou a posypat dalšími semínky. Přesunout na rozpálený plech, zapařit troubu a péct - po cca 2 minutách troubu odvětrat, snížit teplotu na 220°C a dopékat ještě asi 35-40 minut, dokud chleba nebude mít krásně tmavou kůrku a na poklep zvonit. Nechat vychladnout na mřížce.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

dolik76 27. 9. 2015, 22:48
Povedený, voní až tady, taky mám rozkvašeno, ale poslední dobou se mi vůbec nedaří. Takové krásné očka si můžu nechat jenom znát. (zip)
kunes20 27. 9. 2015, 22:17
ten chleba vypadá luxusně :-)
marsib 9. 6. 2015, 9:24
(Y) (Y) vypadá úžasně, dávám do oblíbených a až budu mít chvíli čas určitě vyzkouším :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie