Domácí máslo
Potřebné ingredience
smetana
Postup přípravy
Protože domácí máslo se v naší rodině opravdu ujalo, budu sem postupně připisovat i recepty na různě ochucená másla - uvítám případné tipy jak na druhy másla, tak i na smetanu, protože jak jsem zjistila, sehnat smetanu bez přidaných látek je skoro nadlidský úkon.
Čajové máslo - máslo ze sladké smetany:
Z 250 ml 33% smetany mám másla přesně do formičky na 125 g - toto množství bez problému zvládnu ušlehat šlehacím nástavcem tyčového mixéru, u většího množství smetany už bych měla obavy o jeho život, pro motor je to docela záběr. Vzniklé podmáslí je sladké a nehodí se příliš do těsta na chleba, ale je výborné na přidání do těsta na rohlíky, nebo se dá vypít jen tak či rozmixované s ovocem.
Je to velmi jednoduché - smetanu nalít do užší vyšší mísy a šlehat a šlehat. Projdete fází šlehačky, přes nevzhlednou mazlavou hmotu až k oddělení hrudek másla od podmáslí (pokud máte šlehací nádobu s víkem, rozhodně ho použijte). Jakmile se drobky másla začnou spojovat do větší hroudy, je čas oddělit máslo od podmáslí (přecedit, nebo prostě jen slít). Poté máslo vrátit do mísy, zalít studenou vodou, dobře prohníst a vodu vylít - několikrát zopakovat, dokud voda nebude úplně čistá. V tuto chvíli je máslo hotové a pokud se nebude tvarovat ve formě, je možné ho dát do uzavíratelné misky a nechat v lednici vychladit.
Formu i máslo ponořit do studené vody a nechat ponořené cca půl hodiny. Pak si dobře umýt ruce (na střídačku studenou a horkou vodou), vyndat kouli másla a prohníst, vyndat formu z vody, nalít do ní horkou vodu a hned vylít, natlačit do ní máslo a hned vyklopit, nechat vychladit v lednici. (Dcera si to usnadňuje tím, že do formy vloží potravinářskou folii - snadné vyklopení zaručeno.)
Tato smetana je vhodná - pasterovaná, 33% (Korrekt - Globus)
Smetanu nalít do užší vyšší mísy.
Nejprve bude šlehačka.
Přešlehaná - objem klesá a smetana se začíná táhnout.
Máslo se začíná oddělovat.
Podmáslí + máslo.
Máslo pořádně několikrát vymýt v čisté studené vodě, dokud voda nebude zůstávat čistá.
Formu i máslo nechat ponořené cca 30 minut ve studené vodě.
Dobře si umýt ruce (na střídačku studenou a horkou vodou), vyndat kouli másla a prohníst, vyndat formu z vody, nalít do ní horkou vodu a hned vylít, natlačit do ní máslo a hned vyklopit, nechat vychladit v lednici.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé