(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
BEZINKOVÁ ŠUMIVÁ LIMONÁDA

Potřebné ingredience
5 velkých květů bezu, 3 l vody 1/2 kg cukru, 1 citron, 1 dcl jablečného octa
Postup přípravy
Začala sezóna květu černého bezu. Moje babička říkala "před heřmánkem smekni, před bezem černým klekni" :-)
Právě se chystáme vyrobit vynikají lehce šumivý nápoj plný vitamínů a slunce. Cukr nasypeme do vody a zahříváme dokud se nerozpustí. Odstavíme, vychladíme. Do velké 4 litrové sklenice dáme opláchnuté květy, plátky citrónu i skůrou (kdo chce oloupe) bez jadérek, jablečný ocet, zalijeme cukrovým roztokem a zamícháme. Hrdlo ovážeme plátýnkem, nebo igelitem, ale ten se musí propíchat, aby mohl unikat vzduch při kvašení.
Necháme týden kvasit, pak přecedíme přes plátno do lahví, uzavřeme a dáme do lednice necháme ještě cca týden uležet a upíjíme. Je to velice osvěžující a lahodné. Neskladujeme dlouho, nevydrží, neředí se vodou, tak jak je v receptu je již limonáda hotová.
Právě se chystáme vyrobit vynikají lehce šumivý nápoj plný vitamínů a slunce. Cukr nasypeme do vody a zahříváme dokud se nerozpustí. Odstavíme, vychladíme. Do velké 4 litrové sklenice dáme opláchnuté květy, plátky citrónu i skůrou (kdo chce oloupe) bez jadérek, jablečný ocet, zalijeme cukrovým roztokem a zamícháme. Hrdlo ovážeme plátýnkem, nebo igelitem, ale ten se musí propíchat, aby mohl unikat vzduch při kvašení.
Necháme týden kvasit, pak přecedíme přes plátno do lahví, uzavřeme a dáme do lednice necháme ještě cca týden uležet a upíjíme. Je to velice osvěžující a lahodné. Neskladujeme dlouho, nevydrží, neředí se vodou, tak jak je v receptu je již limonáda hotová.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
5. 6. 2015, 17:23


nahlásit

danima3
(upraveno)
5. 6. 2015, 10:38


nahlásit
rajraj
(upraveno)
3. 6. 2015, 19:40

nahlásit

Terynkaa
(upraveno)
3. 6. 2015, 14:56
to musím vyzkoušet. není to pak moc sladké, když je tam 0,5kg cukru? mohu dát méně? nemám ráda moc sladké nápoje. Ještě musím sehnat velkou sklenici...

nahlásit

lenunada
(upraveno)
3. 6. 2015, 20:45
@Terynkaa
vyzkoušejte, vůbec to není přeslazené, kvašením se cukr zpracuje, je to třeba jako u burčáku, půl kila cukru na 3 litry vody je minimum, třeba na sirupy se používá kilo cukru na litr vody. Budu ráda, když dáte vědět, jestli se vám povedlo

nahlásit
marhulda
(upraveno)
5. 6. 2015, 13:24
@lenunada
Tohle se taky ředí vodou jako sirup?
nahlásit

lenunada
(upraveno)
5. 6. 2015, 17:11
@marhulda
ne ,to už je jako hotová šumivá limonáda, nedá se to uchovávat dlouho, je to k aktuální okamžité spotřebě, čím déle to kvasí, tím méně je to sladké, fakt jako burčák

nahlásit

Terynkaa
(upraveno)
4. 6. 2015, 10:27
@lenunada
ještě nevím, do čeho 3l to dát, nemám lahev od okurek. nenapadá Vás, v čem jiném bych mohla zkusit?
nahlásit

lenunada
(upraveno)
4. 6. 2015, 17:21
@Terynkaa
v každé restauraci vám určitě rádi jednu věnují, když se zeptáte, ty sklenice se normálně vyhazují
nahlásit