(recept
si oblíbilo 41 návštěvníků)
Domácí housky z žitné mouky pro alergiky i ,,nealergiky"
Potřebné ingredience
Pro 10 kusů potřebujeme: 625 g žitné mouky, 1 plátek másla nebo 1 lžíce sádla, 437 g vlažné vody, 18 nebo 19 g soli, 1/4 lžičky cukru, kmín, 1 balení droždí
Postup přípravy
Do misky si nasypeme 625 g mouky, přidáme 19 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu s vlažným sádlem či máslem. To celé důkladně promícháme a necháme cca 45-60 minut nakynout.
Na pomoučený vál si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 10 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).
Dáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.
Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.
Na pomoučený vál si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 10 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).
Dáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.
Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
bebushka
(upraveno)
22. 3. 2017, 10:06
První recept, co je opravdu výborný a 100% ze žitné mouky, chuť dokonalá!!! Moc moc chválím a děkuji
Irčík
(upraveno)
22. 3. 2017, 10:17
@bebushka
Dávala jste sušené droždí nebo kostku? Děkuji
uplnejinaolga
(upraveno)
11. 3. 2016, 9:37
jsou moc dobré , peču často ...
anaba
(upraveno)
2. 6. 2015, 9:16
taky vyzkouším..moc díky
Siminča
(upraveno)
30. 5. 2015, 17:27
Kolik té mouky má opravdu být?těch 625g a nebo 500g??
MarkiVaci
(upraveno)
1. 6. 2015, 21:21
@Siminča
Omlouvám se za pozdní odpověď a chybu v receptu. Má to být těch 625g, hned to opravím. Omluvám se. Markéta
monky3
(upraveno)
30. 5. 2015, 16:26
Chci se zeptat, jestli nejsou moc hutné, jen ze žitné mouky, a zdá se mi tam málo tuku..nejsou suché? ....dcera chce jen vše žitné, kupuje si pečivo, tak zjišťuji, jak to bude vypadat, že bych upekla.. díky, vypadají krásně
MarkiVaci
(upraveno)
1. 6. 2015, 21:26
@monky3
Milá paní Moniko, k věci - hutné nebudou, ale můžete k té žitné mouce přidat trochu pšeničné, aby byly trochu lehčí . Ale suché nebudou také, díky té vodě, ale můžete přidat místo té vody klidně mléko. Ať se vám podaří!
1371963
(upraveno)
30. 5. 2015, 16:03
Vypadají dost dobře,určitě vyzkouším..
evík55
(upraveno)
30. 5. 2015, 15:09
Rozhodně vyzkoušejte, dělala jsem je s rodinou asi 10x, a byly vynikající.
kijonkova.k
(upraveno)
8. 2. 2016, 20:58
@evík55
Dobrý den,droždí čerstvé nebo sušené???Děkuji