(recept
si oblíbilo 41 návštěvníků)
Domácí housky z žitné mouky pro alergiky i ,,nealergiky"

Potřebné ingredience
Pro 10 kusů potřebujeme: 625 g žitné mouky, 1 plátek másla nebo 1 lžíce sádla, 437 g vlažné vody, 18 nebo 19 g soli, 1/4 lžičky cukru, kmín, 1 balení droždí
Postup přípravy
Do misky si nasypeme 625 g mouky, přidáme 19 g soli, cukr, balíček droždí a vmícháme vodu s vlažným sádlem či máslem. To celé důkladně promícháme a necháme cca 45-60 minut nakynout.
Na pomoučený vál si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 10 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).
Dáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.
Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.
Na pomoučený vál si vytvarujeme váleček, který rozdělíme na 10 ks a vytvarujeme houstičky (lze i rohlíky).
Dáme na plech s pečícím papírem. Na každý bochánek uděláme nožem lehce křížek a posypeme solí a kmínem. Lze použít i lněné semínko, sýr, mák atd.
Plech dáme do předem vyhřáté trouby 170-180°C na cca 25-30 minut. Po vyjmutí necháme housky vychladnout nejlépe na nějaké mřížce. Housky vydrží 2-3 dny měkké.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

bebushka
(upraveno)
22. 3. 2017, 10:06
První recept, co je opravdu výborný a 100% ze žitné mouky, chuť dokonalá!!!
Moc moc chválím a děkuji






nahlásit
Irčík
(upraveno)
22. 3. 2017, 10:17
@bebushka
Dávala jste sušené droždí nebo kostku? Děkuji
nahlásit

uplnejinaolga
(upraveno)
11. 3. 2016, 9:37



nahlásit

anaba
(upraveno)
2. 6. 2015, 9:16
taky vyzkouším..moc díky

nahlásit

Siminča
(upraveno)
30. 5. 2015, 17:27
Kolik té mouky má opravdu být?těch 625g a nebo 500g??

nahlásit

MarkiVaci
(upraveno)
1. 6. 2015, 21:21
@Siminča
Omlouvám se za pozdní odpověď a chybu v receptu. Má to být těch 625g, hned to opravím. Omluvám se. Markéta
nahlásit

monky3
(upraveno)
30. 5. 2015, 16:26
Chci se zeptat, jestli nejsou moc hutné, jen ze žitné mouky, a zdá se mi tam málo tuku..nejsou suché?
....dcera chce jen vše žitné, kupuje si pečivo, tak zjišťuji, jak to bude vypadat, že bych upekla..
díky, vypadají krásně



nahlásit

MarkiVaci
(upraveno)
1. 6. 2015, 21:26
@monky3
Milá paní Moniko, k věci - hutné nebudou, ale můžete k té žitné mouce přidat trochu pšeničné, aby byly trochu lehčí
. Ale suché nebudou také, díky té vodě, ale můžete přidat místo té vody klidně mléko. Ať se vám podaří!

nahlásit

1371963
(upraveno)
30. 5. 2015, 16:03
Vypadají dost dobře,určitě vyzkouším..

nahlásit
evík55
(upraveno)
30. 5. 2015, 15:09
Rozhodně vyzkoušejte, dělala jsem je s rodinou asi 10x, a byly vynikající.

nahlásit
kijonkova.k
(upraveno)
8. 2. 2016, 20:58
@evík55
Dobrý den,droždí čerstvé nebo sušené???Děkuji
nahlásit