(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
KVASKOVY CHLEB - Z LEDNICE ROVNOU DO TROUBY!!!

Potřebné ingredience
500g chlebove mouky (nebo mix chlebove mouky, zitne, celozrnne, apod.) 333g vody 166g aktivniho ´nakrmeneho´ kvasku 10g soli (+ seminka) Z tohoto mnozstvi upeceme chleba, ktery vazi kolem 1kg. Nebo dva mensi ovalne.
Postup přípravy
* Upraveno: Na chleba je potreba mit chlebovy kvasek. Ten se do testa pridava misto suseneho drozdi. Chlebovy kvasek je zdravejsi variantou drozdi a ma velice priznive ucinky na zdravi! Priprava kvasku trva nekolik tydnu, nez je dostatecne silny na prvni peceni. Recept na kvasek zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=158254
1. Smichame chlebovy kvasek, mouku a vodu. Sul zatim nechame stranou. Vypracujeme testo a nechame jej 30 minut stat (autolyzovat). Po triceti minutach pridame sul a testo opet dukladne propracujeme. Kazdou nasledujici pul hodinu testo poprekladame a povytahujeme, aby se mohl poradne v testu rozvinout lepek. Potom testo vlozime do plastove krabicky, kterou uzavreme a vlozime do lednicky. Muj rekord je zatim 4 dny v lednici, ale nekteri pekari tam testo nechaji klidne tyden (bude potom chutnat vic kvaskove).
2. Kdyz potom chcete pect, ukrojte ci odtrhnete kolik testa zrovna potrebujete a zbytek dejte zpet do lednice.
3. Zapnete troubu na 240C, naspod trouby vlozte pekacek nebo misku s vodou. Nachystejte si pecici nadobu, vymazte olejem a vysypte moukou. Prikryjte poklickou a nadobu dejte do trouby predehrat.
4. V case, co predehrivame troubu, vyklopime testo na val a znovu prekladame. Pokud chceme do testa pridat nejaka seminka, nyni je pridame a vytvarujeme bochnik chleba. Ja jeste narychlo vzdycky bochnik chleba vlozim do pomoucene chlebove osatky, aby na sobe melo ten osatkovy vzor.
5. Az je trouba rozehrata, vyndame z ni pecici nadobu a chleba do ni opatrne prendame z osatky. Pokud chceme, muzeme ostrym nozem nebo ziletkou narezat a chleba posypat treba kminem. Nadobu zavreme poklickou a vlozime zpet do trouby.
7. Peceme s poklickou 10-15 minut, potom poklicku sejmeme a snizime teplotu na 220C. Peceme dokud neni chleba zlatavy na povrchu a zni dute zespodu. Pokud spodek potrebuje vic peceni, klidne obcas obratim chleba vzhuru nohama a pecu takto.
* Bydlim v Sydney v Australii a do chleba pridavam i kmin a majoranku, at to mame vic ceske.
Pokud mate dotazy, prosim ptejte se!
1. Smichame chlebovy kvasek, mouku a vodu. Sul zatim nechame stranou. Vypracujeme testo a nechame jej 30 minut stat (autolyzovat). Po triceti minutach pridame sul a testo opet dukladne propracujeme. Kazdou nasledujici pul hodinu testo poprekladame a povytahujeme, aby se mohl poradne v testu rozvinout lepek. Potom testo vlozime do plastove krabicky, kterou uzavreme a vlozime do lednicky. Muj rekord je zatim 4 dny v lednici, ale nekteri pekari tam testo nechaji klidne tyden (bude potom chutnat vic kvaskove).
2. Kdyz potom chcete pect, ukrojte ci odtrhnete kolik testa zrovna potrebujete a zbytek dejte zpet do lednice.
3. Zapnete troubu na 240C, naspod trouby vlozte pekacek nebo misku s vodou. Nachystejte si pecici nadobu, vymazte olejem a vysypte moukou. Prikryjte poklickou a nadobu dejte do trouby predehrat.
4. V case, co predehrivame troubu, vyklopime testo na val a znovu prekladame. Pokud chceme do testa pridat nejaka seminka, nyni je pridame a vytvarujeme bochnik chleba. Ja jeste narychlo vzdycky bochnik chleba vlozim do pomoucene chlebove osatky, aby na sobe melo ten osatkovy vzor.
5. Az je trouba rozehrata, vyndame z ni pecici nadobu a chleba do ni opatrne prendame z osatky. Pokud chceme, muzeme ostrym nozem nebo ziletkou narezat a chleba posypat treba kminem. Nadobu zavreme poklickou a vlozime zpet do trouby.
7. Peceme s poklickou 10-15 minut, potom poklicku sejmeme a snizime teplotu na 220C. Peceme dokud neni chleba zlatavy na povrchu a zni dute zespodu. Pokud spodek potrebuje vic peceni, klidne obcas obratim chleba vzhuru nohama a pecu takto.
* Bydlim v Sydney v Australii a do chleba pridavam i kmin a majoranku, at to mame vic ceske.
Pokud mate dotazy, prosim ptejte se!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
imagic
(upraveno)
16. 8. 2017, 23:19
Dobrý den paní Jano.Prosím jak dlouho se musí překládat než se vloží do lednice .Píšete Kazdou nasledujici pul hodinu testo poprekladame a povytahujeme, aby se mohl poradne v testu rozvinout lepek.Potom testo vlozime do plastove krabicky, kterou uzavreme a vlozime do lednicky. Děkuji moc

nahlásit
soptikova
(upraveno)
15. 5. 2015, 7:56
bezvadný recept, hned ho zkusím
nahlásit
ostravenka
(upraveno)
12. 5. 2015, 10:03
Jani, moc děkuji, určitě vyzkouším
. Díky


nahlásit
ostravenka
(upraveno)
11. 5. 2015, 15:35
Dobrý den Jano, asi se zeptám hloupě
nevím, jaký kvásek myslíte, ten klasický asi ne, ten se nekrmí
. Jak a kde jej tedy sehnat? ? Hezký den.



nahlásit
tanks
(upraveno)
12. 5. 2015, 6:31
@ostravenka
Dobry den Helco, recept na kvasek jsem pridala zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=158254. Existuje taky kvaskova mapa v Cechach, mozna nekdo s chlebovym kvaskem bydli blizko vas a podelil by se
Odkaz na mapu zde: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

nahlásit

jitulka78
(upraveno)
11. 5. 2015, 14:33
recept bych chtěla vyzkoušet, kvásek mám, ale prosím, v jakém poměru ho krmíte?
nahlásit
tanks
(upraveno)
12. 5. 2015, 6:47
@jitulka78
Ja uz mam kvasek par mesicu, vzdycky vytahnu z lednice, odeberu cast a pridam tak dvakrat tolik mouky a vody (stejny pomer obou) ke kvasku. Napr. pokud vytahnu 10g kvasku z lednici, nakrmim ho 20g vody a 20g mouky. Pockam tak ctyri hodiny az to trochu nabubla a zadelam testo. Pokud je treba zima a zda se mi, ze se objem nakrmeneho kvasku moc nezvetsil, nakrmim po ctyrech hodinach znovu a dalsi ctyri pockam a pak zadelam testo. Testo v lednici necham klidne nekolik dni (nekdo necha i tyden), vzdycky uloupnu na jeden chleba a pecu..
nahlásit

Brblalka
(upraveno)
15. 4. 2015, 10:01
Tak to musím vyzkoušet. Navíc je bezva, že těsto můžu u dělat o víkendu a v týdnu klidně upéct..... Ještě se zeptám, takže z tohoto množství je jeden chleba? Tzn. že si můžu udělat více krabiček? Nebo z tohoto těsta odeberu třeba půlku? Jakou gramáž pak chleba má? Není malý?
nahlásit
tanks
(upraveno)
16. 4. 2015, 5:53
@Brblalka
Ahoj Sarko.. Z tohoto mnozstvi delam chlebiky, ktere vazi neco malo pod 1kg. Takze kdyz udelate treba testo z dvojite davky, mate to na dva velke bochniky, nebo jeden velky kulaty a treba dva mensi ovalne. Je super, ze tam muze porad zustat a jenom odkrajujete, co potrebujete. Ja kdyz vytahnu testo, tak zapnu troubu, do ktere dam nadehrat misu s deklem a na spodek misku s vodou. Do testa treba zapracuju nejake koreni a bylinky, hodim do pomoucene osatky (to jenom vicemene pro ten moucny vzorek, co je na fotce). Az je trouba nadehrata, vyndam pecici misku, opatrne vlozim chleba, zavru a pecu. Kdykoli je potreba chleba, staci si hodinu dopredu vzpomenout, testo se vytahne a pece!
nahlásit

Brblalka
(upraveno)
17. 4. 2015, 12:38
@tanks
Jano, děkuju moc za odpověď!

nahlásit

marcelau
(upraveno)
14. 4. 2015, 15:00
nooooo, ten tedy je nádherný

nahlásit