(recept
si oblíbilo 29 návštěvníků)
Jemný tvarohovo-makový koláč s třešněmi
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 1 vejce, 80 g másla, ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky citronové kůry, špetka soli. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 400 g zakysané smetany, 2 vejce, 250 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 50 g mletého máku. Dále: 150 g třešní (dala jsem rozmražené).
Postup přípravy
Milovníci tvarohu a máku si na tomto koláči opravdu pochutnají.
Z uvedených surovin na vále vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a pokryjeme jím dno i boky vymazané dortové formy průměr 26 cm. Tvaroh, zakysané smetany, vejce i oba cukry vyšleháme, až se všecky suroviny spojí, přilijeme olej a ještě krátce prošleháme. Větší část náplně nalijeme na těsto. Do zbývající náplně zamícháme mák a část jí nalijeme na koláč, poklademe třešněmi a zakryjeme zbytkem makové náplně. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C, pekla jsem 50 minut. (Koláč je upečený, když se tvaroh zvedne a povrch chytá barvu, při vytahování z trouby se uprostřed chvěje.) Z vlažného koláče odstraníme formu, přesuneme jej na tác a necháme úplně vychladnout. Pak náplň zpevní a dá se dobře krájet.
S těstem se dobře pracuje. Upečený koláč je velice jemný, je v něm hodně náplně, která chutná výborně. Třešně v koláči jsou osvěžující. Ideální by byl asi višňový kompot, moučník se dá ale upéct i bez ovoce.
Z uvedených surovin na vále vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a pokryjeme jím dno i boky vymazané dortové formy průměr 26 cm. Tvaroh, zakysané smetany, vejce i oba cukry vyšleháme, až se všecky suroviny spojí, přilijeme olej a ještě krátce prošleháme. Větší část náplně nalijeme na těsto. Do zbývající náplně zamícháme mák a část jí nalijeme na koláč, poklademe třešněmi a zakryjeme zbytkem makové náplně. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C, pekla jsem 50 minut. (Koláč je upečený, když se tvaroh zvedne a povrch chytá barvu, při vytahování z trouby se uprostřed chvěje.) Z vlažného koláče odstraníme formu, přesuneme jej na tác a necháme úplně vychladnout. Pak náplň zpevní a dá se dobře krájet.
S těstem se dobře pracuje. Upečený koláč je velice jemný, je v něm hodně náplně, která chutná výborně. Třešně v koláči jsou osvěžující. Ideální by byl asi višňový kompot, moučník se dá ale upéct i bez ovoce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Luzla1
(upraveno)
16. 5. 2015, 5:47
Ninouš
(upraveno)
29. 4. 2015, 12:47
Tak další recept ukládám a zkusím!!! Díky
KZ77
(upraveno)
28. 4. 2015, 21:06
Vyzkoušeno s višněmi a mooooc nám chutnal Náplň má díky máku nečekanou chuť, ale o to lahodnější Mňam! Díky...
lidare
(upraveno)
9. 4. 2015, 20:58
mňamka,musím zkusit
Etoilee
(upraveno)
9. 4. 2015, 16:03
Něco podobného, bez třešní jsem kdysi pekla v pekáčku, bylo to Určitě vyzkouším děkuji
laskonka333
(upraveno)
16. 5. 2015, 8:32
vyzerá super skúsim
Lenča37
(upraveno)
7. 4. 2015, 11:09
Dobrý den,tak to vypadá nádherně a lahodí mému oku a chutov.bunkám vyzkouším.