(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Tvarohovo-ovocný koláč se špaldovou drobenkou
Potřebné ingredience
Potřebné suroviny na drobenku: 125g hrubé špaldové mouky,125g hladké špaldové mouky,100g másla, 1 vajíčko, 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů, 90g moučkové cukru. Na tvarohovou náplň: 250g polotučného tvarohu, 1 vajíčko, 1 PL agávového sirupu (podle kyselosti ovoce), libovolné měkčí ovoce (maliny, jahody, rybíz, borůvky, příp. meruňky, broskve.... )
Postup přípravy
Tenhle koláč jsem pekla už mnohokrát, obvykle v létě, kdy je na trhu spousta ovoce. Ale proč si ho neupéct i dříve třeba s mraženým ovocem. :-) Tentokrát jsem klasickou polohrubou mouku nahradila špaldovou a použila mraženou lesní směs. Přiznám se, cukr je bílý... Trochu jsem se bála co by s tím udělal třtinový, mám zrovna takový hrubozrnný a tmavý. Nemáte s tím někdo zkušenosti?
Máslo nechte v teple změknout a teprve pak smíchejte všechny suroviny na drobenku. Formu na koláč nebo dort vyložte pečícím papírem a z cca 3/4 uplácejte rukama těsto na dně formy a nechte mírně vyvýšené okraje. Připravte si tvarohovou náplň a nalijte ji na těsto. Posypte ovocem a zbylou drobenkou. Já používám směs z Lidlu a musím říct, že ta obsahuje minimum vody, takže jsem si dovolila posypat ještě zmraženým ovocem. Jinak bych raději doporučila nechat rozmrazit, přebytečnou vodu slít a teprve pak použít na koláč.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 175°C cca 30 minut.
Tip: Pokud je ovoce příliš kyselé, můžete na talíři polít koláč ještě agávovým sirupem.
Více zdravějších receptů najdete na mém blogu http://zdravemlsani-recepty.blogspot.cz/.
Máslo nechte v teple změknout a teprve pak smíchejte všechny suroviny na drobenku. Formu na koláč nebo dort vyložte pečícím papírem a z cca 3/4 uplácejte rukama těsto na dně formy a nechte mírně vyvýšené okraje. Připravte si tvarohovou náplň a nalijte ji na těsto. Posypte ovocem a zbylou drobenkou. Já používám směs z Lidlu a musím říct, že ta obsahuje minimum vody, takže jsem si dovolila posypat ještě zmraženým ovocem. Jinak bych raději doporučila nechat rozmrazit, přebytečnou vodu slít a teprve pak použít na koláč.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 175°C cca 30 minut.
Tip: Pokud je ovoce příliš kyselé, můžete na talíři polít koláč ještě agávovým sirupem.
Více zdravějších receptů najdete na mém blogu http://zdravemlsani-recepty.blogspot.cz/.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
bibi4
(upraveno)
13. 12. 2015, 11:21
výborný koláček..
Lucie-Anna
(upraveno)
6. 3. 2015, 11:28
A kde máte tu pohanku?
laskonka333
(upraveno)
6. 3. 2015, 10:11
MíšaC
(upraveno)
5. 3. 2015, 19:52
Co je špaldová pohanka?
ZdenkaS81
(upraveno)
15. 5. 2015, 14:10
@MíšaC
Špaldová pohanka je špaldová drobenka. Jednoduše překlep....
hrusticka84
(upraveno)
5. 3. 2015, 19:11
že bychom zdravější styl vylepšili buchetkou