(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
Škubánky s mákem - česká klasika
Potřebné ingredience
1 kg brambor( nejlépe moučnatých),180g hrubé mouky,sůl, na posyp mletý mák a moučkový cukr,na polití rozpuštěné máslo
Postup přípravy
Brambory oloupeme nakrájíme na čtvrtky a dáme vařit-osolíme.Když jsou téměř uvařené-slijeme vodu ale necháme ,tak aby byly do jedné třetiny potopené ( část slité vody si dáme stranou -pro případnou potřebu na uředění).Celý povrch posypeme odváženým množstvím mouky-přiklopíme a necháme na mírném ohni asi 15 minut rozpařit . Potom šťouchadlem vše důkladně propracujeme.( já si pomáhám ručním hnětačem).Rozpustíme si máslo a lžící v něm namočenou vykrajujeme škubánky,klademe na talíř ,sypeme moučkovým cukrem smíchaným s mletým mákem,přelijeme ještě navrchu rozpuštěným máslem.S hrnečkem mléka je to výborný levný oběd.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Yarka1
(upraveno)
7. 3. 2015, 7:50
A hned bych si je dala
Yarka1
(upraveno)
7. 3. 2015, 7:49
U nás jsme říkali slejšky na kamnech upečeným bramborovým plackám /uvařené brambory, sůl, mouka/, ty jsme natrhali do misky a zalili utřeným mákem smíchaným s vlažným mlékem a cukrem. Mák se třel trdlem v pernici
maruška
(upraveno)
20. 2. 2015, 11:48
hned bych si je dala babička je měla vždycky nejlepší. a když jsme u těch vzpomínek, dělala ještě uhlířinu ale to si tak moc nepamatuju co to vlastně bylo....brambory, osmažená cibulka ale co ještě tam bylo? nj skleroza jsem
jazina
(upraveno)
19. 2. 2015, 21:35
Mňam, moje babička dělala úžasné škubánky s mákem a přelívala je sádlem. Musím je také zkusit, snad se povedou.
asadka
(upraveno)
19. 2. 2015, 20:58
Jojo, škubánečky . Doma jsme je sypaly nejen mákem, děda je měl rád posypaný mouč. cukrem a přelité smetanou Já miluji opečené (placičky), ty nemají chybu s hrnkem mléka
P.A.V.L.A
(upraveno)
19. 2. 2015, 19:06
krišon
(upraveno)
19. 2. 2015, 17:20
Oblíbené jídlo mého dětství ... u nás jsme jim říkali zasypánky ...a jak jsem kontrolovala, zda-li zbyde na večer na opékání ... a čerstvé na slano se škvarky to byla také lahoda .... ale to po nich bývalo i těžko ...
Zrušený účet
(upraveno)
19. 2. 2015, 17:46
@krišon
u nás to byly šlejšky
chalupnicka
(upraveno)
19. 2. 2015, 20:34
@
Moje maminka pocházela z Moravy a šlejšky mě učila z předem uvařených brambor s přidáním vejce a mouky-udělat šištičky(šlejšky) a uvařit ve vodě.Babička říkala škubánkům šulánky.
bakyka
(upraveno)
19. 2. 2015, 20:49
@chalupnicka
jo jo, taky jsem z Moravy a taky jsme takto vařili šulánky. Babička je mastila domácím sádlíčkem, pořádně pomakovala, prosypala cukrem a uchovávala je na pekáčku v troubě sporáku, ve kterém se topilo dřevem. A ty šulánky se v té troubě pomaloučku opekly do křupava, nejlépe chutnaly ty , které se přichytily ke dnu pekáčku....ach jo, kde ty časy jsou...
Zrušený účet
(upraveno)
19. 2. 2015, 19:44
@chalupnicka
jo přesně nepřečetla jsem si popis
dofik
(upraveno)
19. 2. 2015, 15:45
marcelau
(upraveno)
19. 2. 2015, 15:05
mňááááááááááááám
juhelka
(upraveno)
19. 2. 2015, 13:42
Jsou jako od mojí maminky, mňam -
evicela
(upraveno)
19. 2. 2015, 13:29
dobrota, já polévám sádlem
plamenek
(upraveno)
19. 2. 2015, 12:40
Škubánky jsem nedělala hodně hodně dlouho, ale to spíše protože mi vadí mák ,bolí mě po něm žaludek, jen vařený v buchtách nevadí. Takhle jsem milovala nudle s mákem (domácí nudle i náš mák ze zahrady). mamka hodně dělala bram.šišky, ale i s ořechy (opraženými a strouhanými).
chalupnicka
(upraveno)
19. 2. 2015, 14:45
@plamenek
Já mám nejraděj s mákem či opečené,ale když nemůžete mák -tak by šel použit tvaroh s cukem je to také moc dobé-já si je ještě dělám naslano s tvarohem a škvarečky
zdenakucerova
(upraveno)
19. 2. 2015, 12:49
@plamenek
Má to moc paní moc pěkné...u chotě bych si šplhla, mák mám ráda...ale já zůstanu u opečených
DanušaP
(upraveno)
19. 2. 2015, 12:20
škubánky miluju
novackova
(upraveno)
19. 2. 2015, 11:08
laskonka333
(upraveno)
19. 2. 2015, 10:37