(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Karamelová bábovka
Potřebné ingredience
1 máslo (hera), 1/2 hořč. sklenky vody, 2 hořč. sklenky cukru, 3 lžíce kakaa, 4 vejce, 2 hořč. sklenky hladké mouky, prdopeč (Sklenka je cca 2-2,5 dcl) Název "Karamelová" je, protože se cukr nejprve tepelně upravuje se zbytkem surovin a nedává se žádný pudink ani nic podobného. Díky této úpravě dlouho vydrží čerstvá!!!
Postup přípravy
máslo (heru) vodu, cukr, kakao v hrnci ohřát - než začne vřít, pak hned vypnout.
Potom nechat vychladit, jinak by se žloutky uvařily a průběžně míchat.
Až bude pokojové teploty, přidáme 4 žloutky a po jednom je vmícháme, poté postupně vmícháme hl. mouku s prdopečem a nakonec jemně vmíchat sníh ze 4 bílku.
Ve vymazané a vysypané formě pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 60 minut, ale záleží na troubě, vždy je lepší po 45 minutách hlídat a zkusit špejlí.
Můžete jen pocukrovat, nebo polít čoko. polevou a ozdobit lentilkami nebo gumovými bonbóny dle fantazie.
Vydrží 14 dnů pokud se dřív nesní ;o))))
Přeji dobrou chuť
Potom nechat vychladit, jinak by se žloutky uvařily a průběžně míchat.
Až bude pokojové teploty, přidáme 4 žloutky a po jednom je vmícháme, poté postupně vmícháme hl. mouku s prdopečem a nakonec jemně vmíchat sníh ze 4 bílku.
Ve vymazané a vysypané formě pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 60 minut, ale záleží na troubě, vždy je lepší po 45 minutách hlídat a zkusit špejlí.
Můžete jen pocukrovat, nebo polít čoko. polevou a ozdobit lentilkami nebo gumovými bonbóny dle fantazie.
Vydrží 14 dnů pokud se dřív nesní ;o))))
Přeji dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jg267
(upraveno)
15. 8. 2018, 19:35
Či už karamelová alebo kakaová, dôležitý je výsledok. A chuť je skutočne dobrá. Je vláčna a vôbec nie suchá ani nasledujúci deň. Cesto som pripravila s maslom a nepolievala ničím.
aenja
(upraveno)
17. 5. 2015, 17:55
Výborná buchta...já tam karamel opravdu cítím...děkuji za jednoduchý a výborný recept...u nás
Anna80
(upraveno)
7. 12. 2014, 5:54
kde je ten karamel?
Hyzule
(upraveno)
26. 11. 2014, 18:55
r 1947
(upraveno)
26. 11. 2014, 18:30
Patří tam karamelový pudink.
plamenek
(upraveno)
26. 11. 2014, 16:10
Hledám taky ten karamel, jinak nevím, proč se má Hera nebo máslo rozpouštět a pak chladit. Když vyšlehám v robotu máslo s cukrem , přidám žloutky, vodu, mouku smíchanou s kakaem a sníh, tak je to úplně stejné.
Natalýsek
(upraveno)
6. 12. 2014, 21:45
@plamenek
Stejné to opravdu není! Vyzkoušejte oba způsoby a sama uvidíte?!
Elvela
(upraveno)
26. 11. 2014, 15:15
karamelová bude asi jen tím,že ji připeču,ne?
žingi
(upraveno)
26. 11. 2014, 14:19
ti mi připomíná spíš herouvou buchtu,u té se ještě část té uvařené hmty odlije do té sklenice a pak upečené polije a co to má společného s karamelem,to teda netuším
Dan.ka
(upraveno)
26. 11. 2014, 14:03
Hořčicová sklenka? Vždyť jsou jich mraky a různých velikostí
plamenek
(upraveno)
26. 11. 2014, 16:12
@Dan.ka
Oni ty staré hořčicové sklenice byly kalibrované . Takže je to 2dl.
Dan.ka
(upraveno)
26. 11. 2014, 16:35
@plamenek
Mně to je jasný.Taky jsme tu starou sklenku doma měli. Paní to opsala bezmyšlenkovitě z nějaké kuchařky po babičce,jinak by napsala 1 deci,4 deci atd.Taky mám opsané staré recepty,kde je třeba za padesát haléřů droždí.No a kolik to je dneska,že? Vždycky odhaduju podle množství mouky
plamenek
(upraveno)
26. 11. 2014, 17:05
@Dan.ka
Za padesát haléřů droždí bylo 5 dkg, celé kilo stálo 10,-Kč Náhodou to vím, kupovalo se do jídelny na knedlíky. I jsem našla, kde to paní opsala . Asi nepozná rozdíl mezi kakaem a karamelem. . já mám dvě hodně staré kuchařky a tam je to napsané správně na kila nebo gramy( jedna je učebnice pro cukráře).
čikoušek
(upraveno)
26. 11. 2014, 13:56
No a kde je ten karamel?
plamenek
(upraveno)
26. 11. 2014, 16:21
@čikoušek
Tady to paní opsala, ale asi myslela kakaovou . http://www.pecenijeradost.cz/Recepty/Kategorie/Vase-recepty/Karamelova-babovka
Natalýsek
(upraveno)
6. 12. 2014, 20:57
@plamenek
recept není opsány, ale mám ho od své babičky. Říká se jí karamelová, protože se cukr dává tepelně upravený se zbytkem surovin, pak se nechá vychladit do takové teploty, aby se žloutky neuvařili, až se budou vmíchávat. Karamel se dělá tak, že se rozpustí cukr teplem že?! Je pravda, že je hodně čokoládová díky kakaa, ale název mám psaný od babičky karamelová Jinak babička vždy dávala jen máslo a já taky ho používám, ale protože je dražší, tak jsem do závorky napsala Heru. Vydrží opravdu i 14 dnů čerstvá (pokud se dřív nesní) asi tím, že je tzv. vařená-pečená. Ohledně sklenice, protože je voda, cukr i mouka na stejnou sklenici, tak já používám cca 2 - 2,5 dcl sklenici. Záleží na velikosti formy, kterou chci použit. Děkuji za upozornění a opravím v přísadách. Vyzkoušejte a sami uvidíte ......