(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
Trhací buchta
Potřebné ingredience
cca 300 g hl. mouky, malý hrnek vlažného mléka (200 ml), 3 lžíce vlažné vody, 1/4 kostky droždí, 3 lžíce cukru krystalu, 50 g másla, 1 celé velké vejce, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů nebo nasucho opražené plátky mandlí, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)
Postup přípravy
Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 3 lžic vlažné vody, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně vejce, máslo, mouku a trošku mouky smíchanou se solí. Těsto dělám v pekárně. Nechám asi hodinu kynout, pak udělám placku, kterou potřu máslem, posypu skořicovým cukrem, oříšky (možno i opražené mandle) a práškovým cukrem. Placku rozkrájím na 5 pruhů, které dám na sebe a ještě je rozkrájím napříč na několik stejných dílů. Nakonec nakrájené řezy těsta vložím nejlépe do máslem vytřeného hřbetu nebo do vyšší zapékací misky, a to z toho důvodu, aby buchta při pečení neodpadávala z formy:-) Nechám ¼ hodinky ještě odpočinout. Peču pomalinku asi půl hodiny, tak aby byl povrch zlatý. Horkou buchtu potírám rozpuštěným máslem a hned pocukruji moučkovým cukrem. Krustička je pak opravdu výborná. U nás krájíme ještě teplé. Do druhého dne prostě nezbude.
P. S.: V náplni můžeme samozřejmě improvizovat – jednou si udělejte třeba makovou nádivku, jindy jablečnou, tvarohovou apod……
P. S.: V náplni můžeme samozřejmě improvizovat – jednou si udělejte třeba makovou nádivku, jindy jablečnou, tvarohovou apod……
nakrájená placka s nádivkou
pásy těsta na sobě nakrájíme příčně
nakrájené kusy těsta dáme do vyšší zapékací misky, lépe do hřbetu za sebou, aby těsto při pečení nezačalo odpadávat z pekáčku
upečené kousky buchty odlamujeme a konzumujeme:-)
s oříšky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
juditap
(upraveno)
30. 11. 2016, 13:49
Dik za recept! Vyzkoušeno a vynikající! Příště udělám z dvojité dávky. Měla jsem strach z tak řídkého těsta ( dělám ručně ), a právě to asi buchtě dává jemnost. ( Jste asi jediná, kdo má s živým droždím, jinak jsem našla recepty jen ze sušeným.)
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
9. 12. 2016, 16:02
@juditap
Jity, děkuji za pochvalu Těsto když je uhnětené nesmí být moc tuhé a suché, aby dobře nakynulo. Taky moc řidké není dobré. Prostě takový pěkný uvnitř lepivý bochánek. Já dělám v pekárně. Na konci hnětení těsto ještě lehce popráším moukou. Každopádně jste to asi trefila dobře, když se Vám tak povedl. Co se týká droždí, tak mi to klasické čerstvé přijde takové živější
nahlásit
Vera N
(upraveno)
15. 4. 2016, 14:56
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
20. 4. 2016, 11:11
@Vera N
nahlásit
Zuskanda
(upraveno)
6. 12. 2014, 11:55
Úžasná dobrůtka. Už peču po několikáté. Moc díky za bezva recept.
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
7. 12. 2014, 14:57
@Zuskanda
Děkuji, taky ji máme moc rádi
nahlásit
janelačka
(upraveno)
6. 11. 2014, 19:01
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
7. 11. 2014, 8:32
@janelačka
nahlásit
Zutau
(upraveno)
5. 11. 2014, 21:27
tak upečeno a během dne snězeno výborná
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
6. 11. 2014, 8:48
@Zutau
to mne těší, mějte se fajn
nahlásit
anaba
(upraveno)
29. 10. 2014, 17:44
ježíš,to musí být dobrota o víkendu musím vyzkoušet
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
29. 10. 2014, 21:35
@anaba
je, je jemnější než trdelník
nahlásit
skalapanagia
(upraveno)
29. 10. 2014, 16:13
Mňam!
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
29. 10. 2014, 20:25
@skalapanagia
nahlásit
laskonka333
(upraveno)
29. 10. 2014, 14:57
nahlásit
Kuřátková
(upraveno)
29. 10. 2014, 17:16
@laskonka333
nahlásit