Carpaccio z červené řepy
Potřebné ingredience
1 středně velká červená řepa palice česneku lžíce hrubozrnné soli lžíce olivového oleje lžíce balzamikového octa barevný pepř čerstvě mletý z mlýnku snítka tymiánu ( nemusí být ) 100 gr sýru feta nebo balkánského sýru hrst rukolových lístků Na zálivku: 2 lžíce tekutého medu šťáva z půlky limetky 2 lžíce olivového nebo citronového oleje sůl, čerstvě mletý pepř Na karamelizovanou cibuli: lžíce olivového leje červená cibule sůl lžíce krupicového cukru lžíce balzamikového octa A ještě silnostěnný alobal
Postup přípravy
Pod tekoucí vodou ji řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme.
Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl překrájeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alobal hermeticky uzavřeme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. ( horkovzduch ) a pečeme cca hodinu. Ihned propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme zcela vychladnout.
Připravíme si karamelizovanou cibuli: na pánev dáme olej, necháme jej rozpálit a přihodíme na osminky nakrájenou cibuli, osmahneme do sklovata, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Až nám cibule začne karamelově vonět, trochu osolíme a přidáme ocet. Prohodíme na pánvi a ocet necháme odpařit.
Teď si připravíme zálivku: vyšleháme všechny suroviny, které jsou do ní určeny.
A můžeme servírovat: řepu si nakrájíme na tenké plátky, naskládáme na talíř, pohážeme rukolou, fetou ( balkánem ) a doprostřed talíře umístíme karamelizovanou cibuli.
Celé to přelejeme zálivkou, můžeme dosolit, event. opepřit barevným, čerstvě drceným pepřem.
Je to opravdu vynikající recept, zkusila jsem na narozky a sklidila úspěch.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé