(recept
si oblíbilo 16 návštěvníků)
Segedínský guláš-děkuji Jitce
Potřebné ingredience
Suroviny: 500 g vepřového plecka, 3 cibule, špetka kmínu, kávová lžička mleté červené papriky, olej, sůl, mletý pepř, 500 g nakládaného zelí, 3 polévkové lžíce hladké mouky, půl kelímku 12 % smetany
Postup přípravy
Postup přípravy receptu
V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín. Maso necháme osmahnout, osolíme, popepříme, přidámě červenou mletou papriku, chvilku ještě osmahneme, pak přidáme cca 4 dcl vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.
**************
Do obyčejného hrnce dáme nakládané zelí, přidáme asi 3 dcl vody a dáme vařit. Vaříme asi 20 minut.
**************
Mezitím, co se nám vaří zelí, připravíme si jednoduše "záklechtku" tak, že rozpustíme v cca 2,5 dcl vody 3 polévkové lžíce hladké mouky.
**************
Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z papiňáku a opět přivedeme do varu. Postupně vmícháváme "záklechtku" , až guláš dostatečně zhoustne (záklechtku nemusíme spotřebovat všechnu). Nakonec přidáme půl kelímku smetany.
V tlakovém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín. Maso necháme osmahnout, osolíme, popepříme, přidámě červenou mletou papriku, chvilku ještě osmahneme, pak přidáme cca 4 dcl vody a hrnec uzavřeme. Pod tlakem vaříme asi 20 minut.
**************
Do obyčejného hrnce dáme nakládané zelí, přidáme asi 3 dcl vody a dáme vařit. Vaříme asi 20 minut.
**************
Mezitím, co se nám vaří zelí, připravíme si jednoduše "záklechtku" tak, že rozpustíme v cca 2,5 dcl vody 3 polévkové lžíce hladké mouky.
**************
Do uvařeného zelí přidáme maso a všechnu šťávu z papiňáku a opět přivedeme do varu. Postupně vmícháváme "záklechtku" , až guláš dostatečně zhoustne (záklechtku nemusíme spotřebovat všechnu). Nakonec přidáme půl kelímku smetany.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Maxinka
(upraveno)
28. 10. 2014, 14:04
Proč vaříte zelí zvlášť
žingi
(upraveno)
28. 10. 2014, 14:15
@Maxinka
protože je to recept podle nějaké Jitky a já to tak taky vařím
Maxinka
(upraveno)
28. 10. 2014, 14:20
@žingi
To nikomu neberu... jen se ptám proč
jafoslav
(upraveno)
28. 10. 2014, 13:12
Ja ešte pridávam aj horčicu. Skúste, je to výborné. Môže byť obyčajná, dijonská alebo aj mexická. Na takúto dávku dám asi 2 polievkové lyžice.
plamenek
(upraveno)
28. 10. 2014, 13:04
Vařím podobně, jen cibuli nechám do zlatova. Zelí před vařením překrájím a část kyselé vody odeberu. Některá zelí jsou překyselená. Z hrnce vyndám maso, šťávu zahustím záklechtkou a hlavně povařím ještě deset minut nejméně. Vrátím maso do hrnce přidám zelí, naliji smetanu nebo šlehačku a znovu povařím, stačí minutku.Když je málo kyselý dochutím kyselou šťávou ze zelí. Jinak jasně, sůl,pepř,čer.paprika,dávám i trošku pálivé,mletý kmín.
KLAKLA
(upraveno)
28. 10. 2014, 12:19
vařím stejně s tím, že zelí dávám přímo k masu do tlakáče. nevařím zvlášť.. a je vše měkkoučké.