Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Královský koláč s plněnými pečenými jablky

0.0
Královský koláč s plněnými pečenými jablky

Potřebné ingredience

Korpus: 250 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 1 vanilínový cukr Dr. Oetker, 150 g másla, 1 vejce. Náplň 1: 200 g sušených švestek, 4 PL rumu, 1 lžička skořice. Náplň 2: 750 ml smetany ke šlehání, 2 vrchovaté PL cukru krupice, 1 balíček Pudingu Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr. Oetker. Dále: 12 malých jablek, 50 g mandlových lupínků.

Postup přípravy

Od 1. září koukám denně na tento recept v kalendáři od Dr. Oetkera a tak jsem nemohla jinak, než obstarat si 12 malých jablíček a koupit vykrajovač jadřinců a pak hurá na koláč. Byl výborný a hned bylo po něm.

Švestky nakrájíme na malé kousky, přimícháme skořici a rum a necháme nejméně 1 hodinu proležet.
Ze smetany, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a za občasného zamíchání vychladíme.
Jablka oloupeme a vykrájíme jadřince. (Jablka musí zůstat celá. Vykrajovač jadřinců lze zakoupit v domácích potřebách.)
Ze surovin na korpus vypracujeme těsto (nemusí odpočívat), odkrojíme z něj více než polovinu a rozválíme na dno vymazané dortové formy průměr 26 cm. Zbytek těsta zatím uložíme do ledničky. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 180°C 15 minut, pak jej necháme ve formě vychladnout.
Ze zbytku těsta vyválíme dlouhý váleček, vložíme jej do formy a rukou z něj vytvarujeme okraj vysoký asi 4 cm. Na dno naskládáme jablka a do jejich středů natlačíme švestkovou náplň. Pomocí lžíce vyplníme pudinkem mezery mezi jablky a vrch posypeme mandlovými lupínky. Pečeme v troubě při stejné teplotě. (V receptu podle kalendáře Dr. Oetker je uvedeno 70 minut, ale já pekla jen 45 minut.)
Koláč necháme ve formě vychladnout, pak odstraníme rám a uložíme do ledničky, aby dobře ztuhnul. Ostrým nožem jde pěkně krájet.

***

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Paluna 30. 9. 2014, 9:14
(Y) (Y) (Y) (Y)
gonzar 17. 9. 2014, 15:33
Jééé Ivuš, to je zase nádhera a musí to být veliká dobrota. Ale co dříve upéci, když koukám na všechny Tvoje recepty. *-) ,-) (L) (hello)
backa 13. 9. 2014, 7:43
Vypadá opravdu královsky (Y)mám plno jablek (jablka)tak vyzkouším (clamp) (clamp) (clamp)
spero 13. 9. 2014, 23:19
@backa Táničko díky. (F) (F) Tak ať vám koláč chutná.
Vanny1 10. 9. 2014, 16:54
tak už sem ho taky pekla, ale podle kalendáře a náhodou si všimla že jste dala recept sem. opravdu luxusní, i já pekla cca 45minut a jablka jsou tvrdá, příště budu péct déle, ale asi záleží jaká jsou jablka.
spero 10. 9. 2014, 20:53
@Vanny1 Jituško, Vaše zpráva mě potěšila a jsem moc ráda za Vaše zkušenosti. Díky. Ano, na jablkách nejspíš záleží. Já jsem měla dvě jablka jiná a ta byla také tvrdší, ostatní byla měkoučká.
hantonie 9. 9. 2014, 22:15
áááááá sakra, to musí být dobrůtkaaaaa (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (jidlo) (jidlo)
spero 10. 9. 2014, 20:54
@hantonie Peti, máte možnost vyzkoušet.
Jarmila48 9. 9. 2014, 10:29
jen malá otázečka: Není po druhém pečení spodek připálený, když se defakto peče 2x?
spero 9. 9. 2014, 20:34
@Jarmila48 Jarmilko, spodek v pohodě. Ale já jsem to dopékala jen 45 minut a okraje byly akorát, tak nevím, kdybych to tam nechala 70. Spíš jsem měla obavy o ty mandle, aby se nepřipálily.
Olča =) 9. 9. 2014, 10:17
Krásný koláč (Y) (Y) (Y) .Taky ho mám ve svých receptech http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=94549&user=257667 Ten Váš vypadá lepe. |:o) |:o) |:o) |:o)
spero 9. 9. 2014, 20:37
@Olča =) Jé, Olinko, a já si říkala, že jsem něco podobného už asi někde viděla, ale nebyla jsem si jistá. A on to byl zatím ten Váš. Tenhle je z kalendáře na tento měsíc.
marcelau 9. 9. 2014, 6:38
vypadají fantasticky oba (Y)
spero 9. 9. 2014, 20:35
@marcelau Díky (F) (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie