(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Chleba pečený v hrnci VYNIKAJÍCÍ- zaručeně se POVEDE !!!
Potřebné ingredience
- 3 hrnky hladké mouky + mouku na poprašování - 1/4 lžičky instantního droždí - 1 a 1/4 lžičky soli - 1,5 hrnku vody - kukuřičný šrot nebo pšeničné otruby na posyp (lze přežít bez použití obojího) - litinový hrnec s pokličkou! / římský krnec, keramický, může být i simax/
Postup přípravy
Procedura se vejde do několika stručných bodů:
- do nádoby na kynutí nasypte mouku, droždí, sůl a promíchejte, pak přilijte vodu a promíchejte
- vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potravinářskou fólií a nechte v klidu a teple (asi 21 °C) kynout 12-18 hodin
- poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ni těsto a zaprašte moukou
- párkrát placku přeložte přes sebe a nechejte odpočinout 15 minut
- zkuste placku vyformovat do koule a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky
- jestliže máte otruby nebo šrot, tak teď je ta správná chvíle k posypání
- půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C s litinovým hrncem uvnitř
- rychlým chvatem těsto přesuňte do rozpáleného hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby
- zakryté pečte asi 30 minut
- po odkrytí pečte cca 15-30 minut, dle požadované barvy kůrky
- nechte vychladnou, přitom se kochejte křupinkáním chladnoucí kůrky, je to božský zvuk!
Tento recept není můj,je z netu
Dělám nyní často a tak ukládám sem do své kuchařky :-)
Je opravdu vynikající a jiný již nedělám,ikdyž příprava trvá déle,ale není složitá,jen to čekání :-)
VIDEO NÁVOD :
http://hobby.idnes.cz/recept-na-perfektni-domaci-chleb-ktery-se-zarucene-povede-krok-za-krokem-1aq-/hobby-domov.aspx?c=A100205_134232_hobby-domov_bma
- do nádoby na kynutí nasypte mouku, droždí, sůl a promíchejte, pak přilijte vodu a promíchejte
- vzniknuvší vlhký chuchvalec přikryjte potravinářskou fólií a nechte v klidu a teple (asi 21 °C) kynout 12-18 hodin
- poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ni těsto a zaprašte moukou
- párkrát placku přeložte přes sebe a nechejte odpočinout 15 minut
- zkuste placku vyformovat do koule a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky
- jestliže máte otruby nebo šrot, tak teď je ta správná chvíle k posypání
- půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C s litinovým hrncem uvnitř
- rychlým chvatem těsto přesuňte do rozpáleného hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby
- zakryté pečte asi 30 minut
- po odkrytí pečte cca 15-30 minut, dle požadované barvy kůrky
- nechte vychladnou, přitom se kochejte křupinkáním chladnoucí kůrky, je to božský zvuk!
Tento recept není můj,je z netu
Dělám nyní často a tak ukládám sem do své kuchařky :-)
Je opravdu vynikající a jiný již nedělám,ikdyž příprava trvá déle,ale není složitá,jen to čekání :-)
VIDEO NÁVOD :
http://hobby.idnes.cz/recept-na-perfektni-domaci-chleb-ktery-se-zarucene-povede-krok-za-krokem-1aq-/hobby-domov.aspx?c=A100205_134232_hobby-domov_bma
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
2. 11. 2014, 18:44
babkamt
(upraveno)
2. 11. 2014, 18:13
Iriis
(upraveno)
14. 10. 2014, 21:19
Super recept , chleba dělám každý den a vždy ho s manželem týž den se.....
eliskaXL
(upraveno)
29. 9. 2014, 18:08
trikrat !!!!!! jsem ho zkousela a zarucene se nikdy nepovedl
jožka
(upraveno)
30. 9. 2014, 15:34
@eliskaXL
To děláte nejspíš něco hodně špatně, máte tam i odkaz na video. Nám se povedl hned napoprvé a od prvního pečení je čím dál lepší, už jsem vychytala i detaily. Hrnec před pečením musí být nahřátý na teplotu trouby ,poté se dá těsto
mirkaberkys
(upraveno)
29. 9. 2014, 20:58
@eliskaXL
Mám podobný recept, ale tam se hrnec rozpaluje na sucho a teprve pak se dává těsto. Dělala jsem ho 3x a vždy se vyklopil.
jožka
(upraveno)
30. 9. 2014, 15:36
@mirkaberkys
tady se také rozpaluje hrnec na sucho a pak se dává těsto je to v postupu zde: půlhodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C s litinovým hrncem uvnitř - rychlým chvatem těsto přesuňte do rozpáleného hrnce, přiklopte pokličkou a dejte do trouby
mirkaberkys
(upraveno)
30. 9. 2014, 19:47
@jožka
Tak to jo, já jsem to četla ve spěchu.
jožka
(upraveno)
1. 10. 2014, 12:49
@mirkaberkys
JE TO ASI TEN SAMÝ RECEPT A já jsem opravdu nadšena