(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
Domácí chléb pečený v hrnci
Potřebné ingredience
1 hrnek žitné mouky, 1 hrnek pšeničné chlebové mouky, 2 hrnky hladké mouky, 1 lžička kmínu, 3 lžičky soli, půl lžičky sušeného droždí. To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octa a 2 hrnky studené vody
Postup přípravy
Vše promícháme - uděláme v míse těsto a posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin.
Před pečením těsto v míse probereme vařečkou, přidáme (pokud chceme) semínka ,cibulku (smaženou- sušenou), znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol i s poklicí (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Dodržet !!!! Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 - 30minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.
Já jsem ho dělala v litinovém hrnci od Pyrexu. Je skvělej, povedl se mi hned na poprvé :)
Před pečením těsto v míse probereme vařečkou, přidáme (pokud chceme) semínka ,cibulku (smaženou- sušenou), znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol i s poklicí (nerez, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Dodržet !!!! Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.
Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 - 30minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.
Já jsem ho dělala v litinovém hrnci od Pyrexu. Je skvělej, povedl se mi hned na poprvé :)
těsto v rozpáleném hrnci
v troubě po odklopení poklice
vyndaný z trouby před vyklopením
rozkrojený
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
chalupnicka
(upraveno)
22. 8. 2014, 8:41
Zajímavé
nahlásit
koniprd
(upraveno)
20. 8. 2014, 19:54
Vypadá úžasně,určitě vyzkouším
nahlásit
Lucie-Anna
(upraveno)
22. 8. 2014, 11:16
Ráda bych vyzkoušela, ale nemám potřebnou poklici (mám jen skleněné s plastem)... Tak třeba po Vánocích, jestli Ježíšek nadělí... Kolikalitrový máte na tuto várku?
nahlásit
Mourinka
(upraveno)
22. 8. 2014, 11:25
@Lucie-Anna
Anebo přikrýt napevno alobalem
nahlásit
Brblalka
(upraveno)
22. 8. 2014, 10:35
@Lucie-Anna
Peču ve skleněné zapékací míse. V šišaté, lépe se mi chléb krájí
nahlásit
romarka
(upraveno)
21. 8. 2014, 9:25
@Lucie-Anna
Já chleba peču v kulatém litinovém hrnci od Pyrexu (nafotím ho teda ještě). Jak píši v receptu, může to být hrnec z nerezu, smaltu, průměr cca 21-23 cm s pokličkou. Na litry to bohužel nevím ?? Možná že by to šlo i v hrnci s jiným tvarem než kulatým - nezkoušela jsem, nevím. Ale kulatý chléb je kulatý chléb
nahlásit
monky3
(upraveno)
20. 8. 2014, 18:49
@Lucie-Anna
Pekáč na pečení masa s poklicí máte? Nebo ohnivzdornou mísu s poklopem...peču v ní....určitě máte na něčem pokličku
nahlásit
mirkaberkys
(upraveno)
20. 8. 2014, 12:08
Tento recept jsem našla na top receptech a dělala jsem ho již 2x. Pekla jsem v nerezovém hrnci a povedl se. Opravdu rychlá a dobrá záležitost.
nahlásit
Anna80
(upraveno)
20. 8. 2014, 11:37
je vynikajici peču pravidelně ,neda se srovnat s kupovanym ,vydrži tyden a neplesnivi ,pokud se nesni.
nahlásit
romarka
(upraveno)
20. 8. 2014, 12:12
@Anna80
Jojo, vydrží dlouho, pokud se rychle nesní
nahlásit
LHL
(upraveno)
20. 8. 2014, 9:51
Ten je! A tak jednoduchý, to bych mohla zvládnout i já, pečící antitalent.
nahlásit
romarka
(upraveno)
20. 8. 2014, 10:06
@LHL
určitě
nahlásit