Klobásníky - v pivu, vínu aj.
Potřebné ingredience
Kynuté těsto:500g hladká mouka / 500g polohrubá mouka / 1x máslo / 2 lžičky soli / 2 žloutky. Kvásek:0,5 teplého mléka / 2 lžičky cukru / kostka kvasnic Masová náplň:1kg mletého masa - vepřová plec / 1x rohlík ve mléku / 6-8 stroužků česneku / sůl / pepř / majoránka / 1x vejce, Podle možnosti přidávám buď na malé kostičky nakrájenou slaninu nebo klobásky...počet dle mého odhadu...klidně buď 15-20 dkg slaniny, nebo třeba 2-3 nožky klobásy.
Postup přípravy
Poté navážím mouky, pořádně smíchám se solí, poté přidám žloutky, máslo a kvásek.Těsto pořádně zpracuji a nechám kynout na teplém místě přikryté utěrkou nebo novinami.
Připravím si masovou náplň:uvedené přísady pořádně smíchám a nechám odležet v lednici.
Po vykynutí si těsto buď rozdělím na několik dílů, vyválím si válečky a stěrkou rozděluji na přiměřeně stejné hroudy, nebo si lžicí z těsta naporcuji malé hroudy a z těch vytvořím placky a do nich zapracuji-zabalím maso. Práce s těstem a náplní je podobná jako u Honzových buchet.
Naplněné bulky ukládám na plech vyložený pečícím papírem, potřu našlehaným vejcem. Plech vložím do rozehřáté trouby na cca. 180°C. Já napřed zapínám jen dolní pečení ( na cca 30 minut) a 10 min. před koncem zapnu i horní pečení. Pečeme dozlatova, odhadem tak 40".Bohužel jsem nestihla vyfotit, vše mi bylo rozebráno pod rukama......hodí se k pivu, víno, na svačinu mužovi do práce, ale i jako pozornost na párty, oslavu....
Pokud vám zbude masová náplň, stačí jen vytvarovat jakože maličkou sekanou, nebo pár masových kuliček a péct souběžně s klobásníky. A pokud vám zcela náhodou zbude těsto, můžete třeba jen potřít utřeným česnekem s máslem, nebo vložit kousek šunky, vysočiny, sýru....vše je při ochutnávkách vítáno:-)
Dodatečně vkládám fotku klobásníků z mého 1. pečení. Některé popraskaly, ale to vůbec nevadilo. Včera upečené byly krásné a celistvé.
Originál recept nemám, ale po ochutnávce upečených bochánků na jedné akci jsem je vyzkoušela upéct a všem chutnaly....tak zůstanu u tohoto jednoduchého receptu.
Dobrou chuť!!!
Hotové klobásníky (tyto byly moje prvně upečené a některé popraskaly).
Ze zbylého těsta jsem upekla širší tyčinky, lehce posolené hrubou solí a kmínem. Vše se snědlo.... :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé