Pepe*Slaný koláč plněný tvarohovou náplní se zeleninou
Potřebné ingredience
Těsto: 400g polohrubé mouky(nebo 350g polohr. a 50g celozrnné pšeničné mouky), 20g droždí, vlažná voda na zadělání těsta, 3-5 lžic oleje, sůl, kmín..........Tvarohová náplň: 1x tvaroh, sůl, čerstvá petrželová nať, 2 menší rajčata, asi 10-15 oliv pokrájených na kolečka a 80-100g eidamu jemně nastrouhaného. Můžete si do náplně přidat dle svých chutí cokoli, jen to nesmí být moc mokré a nesmí toho být moc...náplň se natírání tenkou vrstvou.
Postup přípravy
Náplň se připraví jednoduše: do misky dáte tvaroh, osolíte, přidáte pokrájenou nať petržele-množství podle chuti, rajčata nakrájejte na malé kostičky, olivy na kolečka, všechno zamíchejte a nakonec vmíchejte nastrouhaný eidam, který hmotu krásně zahustí.
Já jsem koláče pekla ve formách na pizzu, tak jsem hotové vykynuté těsto rozdělila na 4 stejné díly, na klasický plech stačí na 2 stejné díly. Na pomoučněném vále rozválíme první část těsta na tenoučkou placku, přeneseme ji pak opatrně na plech vyložený pečícím papírem a natřeme částí tvarohové náplně, stačí jen slabá vrstva, protože obě vrstvy těsta jsou také tenké. Když je náplň pěkně rozetřená po celé ploše placky, vyválíme druhý díl těsta úplně stejně a pak ho hned položíme na natřenou náplň. Po krajích pěkně smáčkneme, propícháme sem tam špejlí a můžeme ještě dozdobit nějakým tvarováním povrch těsta...já jsem hranou vařečky lehce natlačila rýhy. Pokud už máme předehřátou troubu, potřeme rozkvedlaným vajíčkem a vložíme do trouby, kde pečeme při 170-180°C asi 20-25 minut. Ale protože každá trouba peče jinak, pečte zkrátka tak dlouho, aby byl koláč krásně zlatý.
Náplň lze obměňovat, já měla na slanou z tvarohu zálusk už delší dobu, ale dostala jsem se k tomu až včera. Dlabe to dokonce i náš rozmlsaný synáček a spokojeně pomlaskává, že to mám koláč zase brzy udělat, takže třeba bude chutnat i vám!:-)
Dobrou chuť!
tvarohová nádivka...takhle vypadá, než se do ní přimíchá eidam...
první díl těsta rozválený na tenkou placku
s natřenou náplní
přiklopení druhé vyválené placky...ještě připojíme případné ozdobné rýhování a po potření vajíčkem můžeme péct...
upečeno
Dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé