(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
Vynikající marmeládá z josty, červeného rybízu, bez chemie

Potřebné ingredience
šťáva z josty cukr
Postup přípravy
- dáme do hrnce jostu (může být namíchaná i s rybízem), neobíráme, jenom opereme
- necháme vařit 25 min., nepodléváme, jen občas zamícháme
- propasírujeme přes cedník
- zvážíme šťávu a to co váží šťáva, tak tolik dáme cukru
- vaříme pozvolna 35 min.
- potom plníme do skleniček (předehřívám je v troubě na 100st., víčka a hrdla otírám alkoholem)
- skleničky otočíme dnem vzhůru
Stejně jako z josty se může dělat marmeláda i z rybízu.
Není potřeba dávat Gelfix.
- necháme vařit 25 min., nepodléváme, jen občas zamícháme
- propasírujeme přes cedník
- zvážíme šťávu a to co váží šťáva, tak tolik dáme cukru
- vaříme pozvolna 35 min.
- potom plníme do skleniček (předehřívám je v troubě na 100st., víčka a hrdla otírám alkoholem)
- skleničky otočíme dnem vzhůru
Stejně jako z josty se může dělat marmeláda i z rybízu.
Není potřeba dávat Gelfix.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

evicela
(upraveno)
21. 7. 2016, 16:58

nahlásit

babičkakvětka
(upraveno)
21. 7. 2016, 16:54
Už se míchá no jsem zvědavá posledně dělaná marmeláda z černého rybízu nezhoustla tak co JOSTA...

nahlásit

trojcata
(upraveno)
3. 7. 2016, 10:15
z josty nebo z černého rybízu je supr i za studena a zůstanou tam i všechny vitamíny.Stuhnou také bez chemie
nahlásit
hamricka
(upraveno)
20. 7. 2016, 11:38
@trojcata
Je a mohu vas poprosit o recept za studena z josty.
nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
4. 7. 2016, 6:46
@trojcata
To bych se ale bála, že se marmeláda zkazí

nahlásit
michaelakili
(upraveno)
11. 8. 2015, 20:38
Vážně super recept, mňam, mňam


nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
3. 7. 2016, 8:28
@michaelakili
A marmeláda je výborná na linecké, jinou už na cukroví nedávám



nahlásit

ibara
(upraveno)
30. 7. 2014, 14:44
Sice bez chemie, to je skvělé
, jenže po HODINĚ
vaření v ovoci nezbyde absolutně nic, žádné vitaminy
, takže z vynikající marmelády zbyde jen barevná sladká hmota.....
škoda ovoce, ne? Co je na tom tedy nakonec zdravého? Obarvený cukr bez chemie






nahlásit

Jana974
(upraveno)
14. 7. 2014, 14:51
Díky za recept, určitě tento týden vyzkouším, máme Josty spoustu



nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
15. 7. 2014, 13:13
@Jana974

nahlásit

Jana974
(upraveno)
29. 7. 2014, 12:34
@Levnytextil
Marti , tak nevím, kde se stala chyba, ale vůbec to nemá konzistenci marmelády
. Normálně jí mám pořád tekutou. Nevíte co s tím teď ?

nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
30. 7. 2014, 12:48
@Jana974
Už je asi pozdě, ale přeci se pokusím poradit. Je dobré vyzkoušet konzistenci kápnutím na talířek, když kapka po vychladnutí ztuhne, tak se může plnit do skleniček. Ale opravdu se mi nestalo, že by při dodržení postupu marmeláda nezhoustla.
nahlásit

plamenek
(upraveno)
8. 7. 2014, 19:02
V jakém hrnci to vaříte, když mě ten cukr hned chytá, jakmile nemíchám a dělá dole karamel.
nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
8. 7. 2014, 21:48
@plamenek
Vařím většinou ve dvou hrncích. Jeden nerezový a jeden smaltový. Nikdy se mi to nepřichytilo. Občas zamíchám, ke konci ale častěji.
nahlásit

plamenek
(upraveno)
8. 7. 2014, 22:00
@Levnytextil
mám právě šikovný nerezový se silným dnem, včera jsem dělala džem z třešní, nadvakrát, aby nebyl hrnec přeplněný. Pokud tam nebyl cukr jen ovoce, tak není problém. Dost jsem to zredukovala, pak trochu rozmixovala,ale nechala tam kusy třešní, prostě džem ,ne marmeláda. Jakmile přidám cukr, musím stát a míchat nerez obracečkou, jinak se mi dole dělá z cukru karamel. Tak jsem stála a míchala, vypadá úžasně a chutnal mi dobře. Tak uvidíme co rodina, až otestuje.Budu jěště dělat z meruňek, jsou pozdní tak dozrávají až teď.
nahlásit

micik
(upraveno)
8. 7. 2014, 17:47
Marti,jakou chuť má josta ve srovnání s černým rybízem


nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
8. 7. 2014, 21:43
@micik
Josta je kříženec černého rybízu a angreštu. Má svoji chuť, mě chutná víc jak černý rybíz.
nahlásit

Nadys
(upraveno)
8. 7. 2014, 17:09


nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
8. 7. 2014, 21:51
@Nadys
Děkuji
Jen škoda, že ostatní ovoce tak krásně jako rybíz a josta neželíruje. Dělala bych takto marmelády i z ostatního ovoce, kdyby zhoustly.

nahlásit

plamenek
(upraveno)
8. 7. 2014, 22:04
@Levnytextil
Proto jsem do jahodové marmelády dávala angrešt a nezralá jablka. Nebo namíchat rybíz s jahodami atd. Určitě mi zbyte angrešt, tak ten udělám s meruňkami. Z černého rybízu jsem dělala šťávu.Mám už 20 sklenic okurek a to mám pocit, že ještě pořádně nezačaly.Dělám podle toho co seberu ve skleníku, mám jen 4 rostliny roubované.
.

nahlásit

Levnytextil
(upraveno)
9. 7. 2014, 7:58
@plamenek
Tak to vyzkouším
Koukám, že jsme stejní nadšenci. Já jsem dělala šťávu z jahod, z máty a meduňky. Marmeládu z jahod, rybízu, broskví a josty. Tak za měsíc dozrají rajčata a budu dělat lečo a hlavně kečup. Postupně zvětšuju záhonky, letos už mám 40 sazenic rajčat


nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
8. 7. 2014, 15:06



nahlásit
laskonka333
(upraveno)
8. 7. 2014, 9:16

nahlásit