Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Máte rádi jogurt?Udělejte si domácí!

0.0
Máte rádi jogurt?Udělejte si domácí!

Potřebné ingredience

Čerstvé mléko-2l(hlavně NE krabicové),dobrý jogurt se živými kulturami-já používám Holandii-velký kelímek,a pokud chcete jogurt sladší,nám to víc chutná,přidávám ještě půl plechovky SALKA.

Postup přípravy

Recept přeposílám v podobě v jaké jsem ho po dlouhém hledání a vybírání našla na internetu.Já už jogurt doma dělám hodně dlouho a všichni se po něm můžou utlouct.Hlavní výhodu to má tu,že si každý nabere kolik chce....
Já ho dělám jen smícháním 2l mléka s velkým jogurtem a se Salkem.

Takže tady to je:
Postup a prostředí. Jednoduché: cca 35—40 °C a nechat pár hodin stát. Nic víc není potřeba.
Zapomeňte na to, jestli někdo radí, že se mléko má nejdřív svařit. Dnes už prakticky nekoupíte mléko, které by nebylo pasterované (tj. převařené), takže je to úplná zbytečnost. Stačí nalít do rendlíku a ohřát cca na 40 °C. Trvá to asi minutu a poznám to tak, že do mlíka strčím prst a když cítím, že je teplé (tedy teplejší než já), tak je to akorát. Kdyby bylo moc studené, jogurt by se dělal stašně dlouho anebo by vůbec nevznikl — a pokud by bylo moc horké, všechny bakterie by se uvařily a bylo by po jogurtu jakbysmet. Přidejte do něj násadu — tedy pár lžic jogurtu zbylého od minula (ona by stačila asi jen kapka, ale pak by to asi dlouho trvalo) a trochu to zamíchejte. Jediná trochu složitá věc je, kde nechat jogurt uzrát. Ideální je nechat bacily pracovat při té tělesné teplotě (35—40 °C), tu mají nejraději. Máme doma troubu, která má nastavení právě na 35 °C (ideální na kynutí těsta) — takže já ten kelímek vždycky vrazím tam a tak za 4 hodiny je hotovo. Speciální jogurtovací režim mají i některé domácí pekárny, dělají se i jogurtovací přístroje (jejichž jedinou činností je udržování tělesné teploty) — ale bez toho všeho se dá obejít. Když je to mléko dost ohřáté, stačí pak tu nádobu nechat stát někde v koutku, aby na ni nefoukalo a mléko nestydlo moc rychle. Někdo to dává pod peřinu, v zimě k topení (ale bacha na přehřátí), někdo na to hodí deku, někdo to nechá jen tak. Ono to obvykle dojde vždycky, jen to může trvat trochu déle (třeba přes noc). Já obvykle dám dělat jogurt někdy navečer, když jdu spát, je hotový; dám ho do lednice vychladit a ráno máme čerstvý skvělý jogurt.
Jedinou nevýhodou, s níž je třeba počítat, je to, že takový domácí jogurt je obvykle řidší než ten kupovaný. Jednak tam chybí zahušťovadla, která se do mnoha průmyslových jogurtů přidávají. Druhak záleží na použitých kulturách — jiná konzistence (a chuť) bude z kultur z Holandie, jiná z jiných značek, jiná ze speciálně koupené násady. A treťjak záleží na mléce, ze kterého to děláte. Čím kvalitnější, tím lepší, čím tučnější, tím hustší. Někdy se plácněte přes kapsu a zkuste si udělat jogurt ze smetany (ale ne ze šlehačky, normální 10—12% bude lepší).
Dodatek: Pokud máte mléko s krátkou trvanlivostí, mléko delší dobu otevřené, či dokonce mléko nepasterované rovnou od vaší Stračeny, tak ho předem přece jen pro jistotu svařte, aby případný započatý kvasný poces nebyl náhodou rychlejší než proces jogurtační.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Casablanka 17. 9. 2006, 14:10
Taky jsem dělávala domácí jogurt.Svařila jsem čerstvé mléko od krávy - pouze na 80°C,do vlažného zamíchala 5 lžic sušeného mléka a půl kelímku jogurtu s živými bakteriemi-dobrý je od Danone.Osvědčil se mi starý hrnec na sváření mléka,který je dvouplášťový(uvnitř je voda),přihřála jsem mléko na 40°C a nechala v něm mléko dokud nezhoustlo v jogurt.Hrnec po nějakou dobu udrží teplotu a jogurt je krásně hustý. (Y) :-P
inka 17. 9. 2006, 10:41
Zdeňko, jogurt dělávám, máte pravdu, domácí jogurt je nejlepší. Měla jsem na to kdysi takovou plastovou litrovou nádobu, která se dávala ještě do jedné nádoby vyplněné polystyrenem, na udržení té teploty. Teď mám jogurtovač. Nicméné, používám mléko v krabici, ale přidávám na litr 5-6 lžic sušeného mléka a jogutr nejraději klasik od Olmy. (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie