Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

Croissanty

0.0
Croissanty

Potřebné ingredience

500 g hladké mouky, 1 kávová lžička soli,, 4 kávové lžičky cukru, ½ kostky droždí, 30 g másla, 1 vejce, 300 ml mléka
1 máslo, hladká mouka podle potřeby

Postup přípravy

Z prvních surovin uděláme homogenní těsto, které ale zpracujeme velmi rychle, delší doba hnětení by nám později znesnadnila rozválení. Těsto dáme do dostatečně velké mísy / těsto nabyde/ a necháme alespoň 12 hodin / klidně 2 dny / odpočívat v lednici
Odpočaté a hodně studené těsto rozválíme do obdélníku cca 50x 70 cm.
Máslo studené / rovnou z lednice/ poprášíme hladkou moukou a rozválíme nebo „roztlačíme“ na obdélník asi na velikost 2/3 těsta. Pracujeme velmi rychle, vše musí zůstat studené, jinak místo croissantů budeme mít buchtu :-(
Máslovou placku položíme na těsto a překryjeme volnou třetinou těsta - vzniklý obdélník z obou kratších stran přehneme do středu /vznikne něco jako otevřená kniha / a nakonec přeložíme ještě jednou / knihu zavřeme/. Dáme do lednice na 30 minut odpočinout.
Pak těsto rozválíme a proces překládání ještě zopakujeme. Dáme opět na 30 minut odpočívat do lednice. Složené těsto rozválíme na obdélník asi 0,7 cm, překrojíme na podélně poloviny . Vzniklé obdélníky rozkrájíme šikmými řezy na úzké trojúhelníky a můžeme začít rolovat.
Zarolované croissanty dáme na plech s pečícím papírem, necháváme dostatečně velké rozestupy, necháme ještě kynout a potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 st cca 15 minut.
Nejlepší jsou ještě teplé a i druhý den jsou výborné…a těch vrstviček!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jeremy 5. 6. 2014, 21:42
(clamp) (clamp) (clamp)
gabb 1. 6. 2014, 20:06
(Y) (Y) (Y)
Vera N 31. 5. 2014, 12:49
(Y) (Y) (Y)
Macek70 27. 5. 2014, 19:13
ty jsou luxusní (clamp) (clamp) (clamp),děkuji za recept (F) Můžu se ještě zeptat kolik se asi udělá kusů z jedné dávky?
lenorat 27. 5. 2014, 19:50
@Macek70 myslím že jsem t této dávky měla 21 kousků :-)
lenorat 27. 5. 2014, 12:20
Recept je z časopisu Chef Gurmán 7/10....osvědčený, vyzkoušený :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie