(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
Croissanty
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 1 kávová lžička soli,, 4 kávové lžičky cukru, ½ kostky droždí, 30 g másla, 1 vejce, 300 ml mléka
1 máslo, hladká mouka podle potřeby
Postup přípravy
Z prvních surovin uděláme homogenní těsto, které ale zpracujeme velmi rychle, delší doba hnětení by nám později znesnadnila rozválení. Těsto dáme do dostatečně velké mísy / těsto nabyde/ a necháme alespoň 12 hodin / klidně 2 dny / odpočívat v lednici
Odpočaté a hodně studené těsto rozválíme do obdélníku cca 50x 70 cm.
Máslo studené / rovnou z lednice/ poprášíme hladkou moukou a rozválíme nebo „roztlačíme“ na obdélník asi na velikost 2/3 těsta. Pracujeme velmi rychle, vše musí zůstat studené, jinak místo croissantů budeme mít buchtu :-(
Máslovou placku položíme na těsto a překryjeme volnou třetinou těsta - vzniklý obdélník z obou kratších stran přehneme do středu /vznikne něco jako otevřená kniha / a nakonec přeložíme ještě jednou / knihu zavřeme/. Dáme do lednice na 30 minut odpočinout.
Pak těsto rozválíme a proces překládání ještě zopakujeme. Dáme opět na 30 minut odpočívat do lednice. Složené těsto rozválíme na obdélník asi 0,7 cm, překrojíme na podélně poloviny . Vzniklé obdélníky rozkrájíme šikmými řezy na úzké trojúhelníky a můžeme začít rolovat.
Zarolované croissanty dáme na plech s pečícím papírem, necháváme dostatečně velké rozestupy, necháme ještě kynout a potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 st cca 15 minut.
Nejlepší jsou ještě teplé a i druhý den jsou výborné…a těch vrstviček!
Odpočaté a hodně studené těsto rozválíme do obdélníku cca 50x 70 cm.
Máslo studené / rovnou z lednice/ poprášíme hladkou moukou a rozválíme nebo „roztlačíme“ na obdélník asi na velikost 2/3 těsta. Pracujeme velmi rychle, vše musí zůstat studené, jinak místo croissantů budeme mít buchtu :-(
Máslovou placku položíme na těsto a překryjeme volnou třetinou těsta - vzniklý obdélník z obou kratších stran přehneme do středu /vznikne něco jako otevřená kniha / a nakonec přeložíme ještě jednou / knihu zavřeme/. Dáme do lednice na 30 minut odpočinout.
Pak těsto rozválíme a proces překládání ještě zopakujeme. Dáme opět na 30 minut odpočívat do lednice. Složené těsto rozválíme na obdélník asi 0,7 cm, překrojíme na podélně poloviny . Vzniklé obdélníky rozkrájíme šikmými řezy na úzké trojúhelníky a můžeme začít rolovat.
Zarolované croissanty dáme na plech s pečícím papírem, necháváme dostatečně velké rozestupy, necháme ještě kynout a potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 st cca 15 minut.
Nejlepší jsou ještě teplé a i druhý den jsou výborné…a těch vrstviček!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
jeremy
(upraveno)
5. 6. 2014, 21:42
gabb
(upraveno)
1. 6. 2014, 20:06
Vera N
(upraveno)
31. 5. 2014, 12:49
Macek70
(upraveno)
27. 5. 2014, 19:13
ty jsou luxusní ,děkuji za recept Můžu se ještě zeptat kolik se asi udělá kusů z jedné dávky?
lenorat
(upraveno)
27. 5. 2014, 19:50
@Macek70
myslím že jsem t této dávky měla 21 kousků
lenorat
(upraveno)
27. 5. 2014, 12:20
Recept je z časopisu Chef Gurmán 7/10....osvědčený, vyzkoušený