(recept
si oblíbilo 11 návštěvníků)
KOSMATICE, recept ze zaprášené kuchařky
Potřebné ingredience
Pokud budeme připravovat pro 2 osoby, postačí nám toto množství:
květy černého bezu
¼ litru mléka,
2 vejce,
špetka soli,
mouky tolik, aby vzniklo lité těstíčko podobné palačinkovému (cca 120 g mouky), jeho správnou konzistenci poznáme tak, že musí od šlehací metly odkapávat jako kapání do polévky, použijte hladkou mouku, slunečnicový olej na smažení a šikovná pánev
Postup přípravy
Máme-li připravené těstíčko, je příprava velmi jednoduchá.
Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje a smažíme krátce po jedné straně. Mezi tím si nůžkami odstřihneme stonek a ostatní výčnělky. Jde to velmi snadno.
Obracečkou v pánvi otočíme a osmahneme i po straně druhé. Přeneseme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk. Servírujeme s bramborovou kaší, vařeným bramborem či jen tak s nějakou pikantní omáčkou, např. jogurtovo česnekovou nebo s pikantním dresinkem.
Křupavé sousto právě osmažené kosmatice sníte hned.
Druhá možnost, jak s kosmaticí šikovně naložit, vychází též ze staročeské kuchyně a její kouzlo spočívá v tom, že do těstíčka přidáme trochu cukru (medu) a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru.
Černý bez patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Mezi lidmi požíval vždy velké vážnosti. Vypovídá o tom přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
Ve vyšší vrstvě oleje smažíme obalené květy, které jsme namočili v těstíčku. Držíme je za dlouhou stopku. Přeneseme do rozpáleného oleje a smažíme krátce po jedné straně. Mezi tím si nůžkami odstřihneme stonek a ostatní výčnělky. Jde to velmi snadno.
Obracečkou v pánvi otočíme a osmahneme i po straně druhé. Přeneseme na talíř vyložený kuchyňským savým papírem a necháme vsáknout přebytečný tuk. Servírujeme s bramborovou kaší, vařeným bramborem či jen tak s nějakou pikantní omáčkou, např. jogurtovo česnekovou nebo s pikantním dresinkem.
Křupavé sousto právě osmažené kosmatice sníte hned.
Druhá možnost, jak s kosmaticí šikovně naložit, vychází též ze staročeské kuchyně a její kouzlo spočívá v tom, že do těstíčka přidáme trochu cukru (medu) a po osmažení ještě horké kosmatice obalujeme ve skořicovém cukru.
Černý bez patří mezi nejznámější léčivé rostliny. Mezi lidmi požíval vždy velké vážnosti. Vypovídá o tom přísloví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
v testicku
smazime
hotovo
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Lucie-Anna
(upraveno)
26. 3. 2009, 12:54
Děkuji za vzpomínku z dětství - dělávala to moje babička a kmotřenka na vesnici. Já to zkusila v dospělosti jen jednou, ale bohužel dětem to moc nechutnalo, takže teď jen vzpomínám a možná letos zase udělám...
mmatuli
(upraveno)
18. 3. 2008, 15:31
Toto děláme již od mého dětství, a je to fakt
aero-orion
(upraveno)
17. 3. 2008, 15:29
Marcelko.. já už babička jsem a tudle dobrotu, dělám každé jaro.Jen já to těstíčko ještě vylepším kořením.K bramborové kaši, to pak nemá chybu.A máte pravdu.. jsou to recepty zapadlé v dějinách času.Jen naše babičky věděly ,co to jsou za dobrůtky.
cicmoši
(upraveno)
17. 3. 2008, 15:07
ja som to robila loni na sladko, ked som vyrábala hektolitre bezovej štávy......... jo a bolo to zaujímave........ ak ostane tento rok zase trocha bezu zo sirupu tak to urobím........
Marcela 1980
(upraveno)
1. 6. 2008, 22:31
@cicmoši
Katerino urcite udelejte, a uz kvete
petezuel
(upraveno)
17. 3. 2008, 14:41
Mohu porposit, copak je to kosmatice??? Já fakt nevím. Díky
aenja
(upraveno)
17. 3. 2008, 14:45
@petezuel
To jsou kozičky neboli bez černý když kvete...
Martina 11
(upraveno)
17. 3. 2008, 14:44
@petezuel
Květ černého bezu
petezuel
(upraveno)
17. 3. 2008, 14:49
@Martina 11
Díky oškubu ho tady sousedce, má ho na zahradě. to bude ale ráda. Vyzkouším a napíši. Díky
Marcela 1980
(upraveno)
18. 3. 2008, 15:25
@petezuel
majda123
(upraveno)
17. 3. 2008, 11:41
Marcelko, mě to taky dělala babička a je to bomba!!!!
Marcela 1980
(upraveno)
17. 3. 2008, 14:33
@majda123
Ja myslim, ze vetsina lidicek kdyz si na to vzpomene, tak to vzdy spoji s detstvim a babicka. Melibychom si tuto zdravou dobrotu pripomenout a i na ty babicky vzpomenout
helulka
(upraveno)
16. 3. 2008, 9:06
Děkuji za oživení vzpomínky na toto úúúžasné jídlo. Už je to hóóódně dlouho co ho dělávala naše babička. Jako děti jsme to baštily až se nám dělaly boule za ušima . Hned bych si to dala. Určitě doporučuji vyzkoušet Helen
Marcela 1980
(upraveno)
16. 3. 2008, 18:18
@helulka
Helen, ted uz jen musime pockat, az bude kvet a budou se nam delat boule za usima znova