Pletený koláč s nutellou
Potřebné ingredience
450 g (4 hrnky) polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání 180 ml (¾ hrnku) mléka 2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření koláče) 8 g (1 ½ čajové lžičky) sušeného droždí nebo 1/2 kvasnic 30 g (2 polévkové lžíce) másla, (může být i olej) 70 g (⅓ hrnku) cukru špetka soli 200 g (cca 1 hrnek) čokoládového krému (např. Nutella)
Postup přípravy
Kvásek asi po deseti minutách přidejte do mísy k mouce, zbytku cukru, soli, rozpuštěnému máslu, žloutkům a druhé polovině mléka.
Vařečkou nebo hnětačem vypracujte hladké nelepivé těsto. To pak nechte asi 30 minut kynout na teplém místě, pak těsto dejte na pracovní desku a ještě jednou krátce propracujte. Těsto rozdělte na čtvrtiny. Vezměte si k ruce talíř o průměru asi 20 centimetrů a dle jeho velikosti vyválejte každou čtvrtinu těsta na placku vysokou asi 2 milimetry. Případné přebytky podle talíře odkrojte. Troubu teď dejte předehřát na 180 stupňů.
Tři pláty namažte lískooříškovým krémem a navršte je na sebe, čtvrtý, vrchní plát nechte nepotřený. Je dobré vše provést na plechu s pečicím papírem, abyste hotovou květinu nemuseli přendávat.
Skleničkou si pak naznačte střed a od okraje skleničky směrem ven rozdělte „květinu" na 16 rovných dílů. Do každé ruky vždy vezmeme jeden cíp a zatočíme je o 180 stupňů tak, aby byly vzájemně zatočené protichůdně. Takto opakujeme se všemi cípy, dokud nezískáme 8 cípou „květinu", jejíž každý cíp se skládá z dvojice opačně zamotaných cípů. Dokončenou květinku potřete rozšlehaným bílkem. Pečeme zhruba 15 až 20 minut na 180°C. Pokud máme možnost, tak prvních 10 minut pečeme pouze odspodu, poté zapneme i vrchní pečení. Přeji dobrou chuť!.
Z odřezaného zbylého těsta, pak můžete vytvořit třeba sladké pletýnky nebo-li houstičky. (viz. poslední foto)
Kruh rozřežeme nejprve na čtvrtiny, ty poté na poloviny, takže získáme osminy a osminy zase na poloviny, takže získáme šestnáctiny. Nezapomeňte: Střed musí zůstat nerozřezaný!
Do každé ruky vždy vezmeme jeden cíp a zatočíme je tak, aby byly vzájemně zatočené protichůdně. Takto opakujeme se všemi cípy, dokud nezískáme 8 cípou hvězdu, jejíž každý cíp se skládá z dvojice opačně zamotaných cípů.
Pletýnky se zbylého odřezaného těsta. Mimochodem tyto pletla má sedmiletá dcerka. :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé